Ukraina förbereder offensiv – då stiftar Putin ny lag

Publicerad 2023-04-24

Putin har gjort ett nytt politiskt drag – en lag om digitalisering.

En lag som försnabbar militär mobilisering och förhindrar reservisters landsflykt.

– En möjlig orsak är att Ukraina förbereder en offensiv, säger en tidigare anställd till Putin.

Vladimir Putin träffar mobiliserade reservister tillsammans med Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu.

Under fredagen godkände Rysslands president Vladimir Putin ett nytt lagförslag som innebär en digitalisering av landets inkallelse av reservister, rapporterar AP.

När Ryssland delmobiliserade i september förra året kunde många av landet medborgare undvika sin militära plikt genom att inte vara hemma – eller i landet.

Dåvarande lagstiftning krävde nämligen att kallelseordern levererades personligen till den blivande krigaren. Om man inte var anträffbar på adressen man stod skriven på kunde man slippa fronten.

Stoppar landsflykt

Men nu kommer inkallelseordern skickas både som brev och digitalt. Framför allt kommer den ses som giltig från stunden den skickas elektroniskt. Mottaggaren har sedan 20 dagar på sig att anmäla sig till militären. Om man inte dyker upp mister man möjligheten att ta lån i Ryssland, registrera egendom, köra bil, vara privatföretagare – och man får inte lämna landet, skriver Sky News.

Kremls talesperson Dmirtij Peskov.

”Städa upp röran”

I höstas utbröt kaos i Ryssland efter att Putin meddelat att 300 000 ryska reservister skulle mobiliseras. Långa köer bildades vid landets gränser med människor som ville fly tjänstgörning. Tusentals personer som protesterade mot beslutet frihetsberövades.

Från myndighetshåll uppger man att en ny mobilisering inte är aktuell nu. Enligt Kremls talesperson Dmirtij Peskov handlar lagen om att man vill uppdatera ett gammalmodigt system.

– Det var väldigt rörigt vid militärens inskrivningskontor senast. Syftet med lagen är att städa upp röran. Göra systemet modernt, effektivt och smidigt för medborgare, säger Peskov.

Ukraina förbereder offensiv

Det nya systemet ger Ryssland en mekanism för att snabbare kunna kalla in sina reservister.

Abbas Gallyamov jobbade tidigare med att skriva tal åt Putin, men har blivit märkt som en ”utländskt agent” efter att ha ställt sig kritisk till Kreml.

– En möjlig orsak till det här är att de ser att Ukraina förbereder en ny offensiv, säger Abbas Gallyamov till AP.

– Folket sätts inför ett svårt val. Att ge sig ut i krig och dö, eller att hamna i fängelse om man protesterar.