WHO:s uppmaning till Danmark: Förbjud godiscigaretter

Publicerad 2022-07-11

Världshälsoorganisationen bekymras över den ökade försäljningen av godiscigaretter i Danmark.

Detta eftersom godisprodukterna tros kunna locka unga ner i nikotinträsket.

– Förslaget om en tobaksfri generation kommer att närma sig om dessa produkter tas bort, säger WHO:s Kremlin Wickramasinghe.

WHO menar att om Danmark stoppar försäljningen av godiscigaretter kan man komma närmare en tobaksfri generation.

Försäljningen av godiscigaretter har på senare tid ökat i Danmark. Detta har väckt oro inom Världshälsoorganisationen (WHO).

Nu uppmanar organisationen danska politiker att förbjuda godisprodukterna helt och hållet.

– Forskning visar att en produkt som godiscigaretter kan hjälpa barn att utveckla en positiv inställning till rökning. Det kan bidra till att göra rökning mer socialt acceptabelt och till ett normalt beteende.

Det säger Kremlin Wickramasinghe, chef för WHO:s europeiska avdelning för förebyggande av icke-smittsamma sjukdomar, till danska TV2.

Han fortsätter:

– Förslaget om en tobaksfri generation, som den danska regeringen har lagt fram, kommer att närma sig om dessa produkter tas bort, säger Kremlin Wickramasinghe.

Marknadsföring av cigaretter

På ett år har försäljningssiffrorna av godiscigaretterna stigit med tre procent i Danmark, enligt siffror från företaget Candinavia A/S som levererar produkterna till den danska marknaden.

Godiscigaretter i form av tuggummin.

Också Danska cancerfonden vill se ett förbud av produkten som de betraktar som marknadsföring för verkliga cigaretter. Candinavia A/S vd Benny Ebsen menar dock att godiscigaretterna uteslutande bidrar till att skapa ett brett utbud av roliga produkter.

I flera länder råder redan förbud och restriktioner mot godiscigaretter, exempelvis i Finland, Norge och Storbritannien. I Danmark får de inte säljas i stormarknadskedjor men finns däremot tillgängliga att köpa i kiosker och på campingplatser.

EU-parlamentet rekommenderade år 2002 alla organisationens medlemsländer att förbjuda allt godis och alla leksaker som liknar tobaksvaror, inklusive lakritspipor.

Något sådant förbud har inte införts i Sverige.

Följ ämnen i artikeln