Vårdförbundet orolig över smittspridningen i Uppsala

Publicerad 2020-11-05

Antalet covidpatienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala har gått från ungefär 10 till 70 på drygt en månad.

Det är inte lika många som under våren, men Vårdförbundet är orolig över utvecklingen.

Antal vårdade covid-19-positiva patienter per dag och per avdelningstyp: Infektionsavdelning, IVA-avdelning och andra avdelningar.

Enligt Anna Åström, huvudskyddsombud på Vårdförbundet i Uppsala, är personalen ansträngd på Akademiska sjukhuset just nu.

– I våras så hade de lite att ta av. I dagens läge så är de inte utvilade eftersom de hade begränsad sommarsemester, säger hon, och tillägger:

– Om det blir som i våras så är jag jätteorolig för jag vet inte hur mina medlemmar kommer att orka det. Vi är väldigt duktiga på att köra huvudet i sanden och köra på. Men vår gräns börjar bli nådd.

”Måste hålla även nästa år”

Ganska många är även sjukskrivna just nu eller hemma med symtom vilket gör att trycket på de som är på plats är tyngre, berättar hon. En del har inte heller hunnit landa i det som de var med om i våras när antalet covidpatienter nu ökar kraftigt igen.

När det var som värst vårdades runt 125 personer med bekräftad smitta i Uppsala. Nu är antalet uppe i 72 och Åström vädjar om att alla, gammal och ung, ska följa rekommendationerna för att bryta utvecklingen.

– Man kan inte bara se till sig själv, att man är ung och frisk och inte kommer att drabbas hårt. Vi i vården är inte oändligt många och vi är också människor. Vi måste hålla även nästa år när den här pandemin kanske har lugnat ner sig.

”Nu måste faktiskt befolkningen och samhället ta ansvar och följa rekommendationerna”, säger Anna Åström, huvudskyddsombud på Vårdförbundet i Uppsala.

Följ ämnen i artikeln