Världskända målningen hängde upp och ner – i 75 år

Publicerad 2022-10-29

Efter att den världskända Mondrian-målningen ”New York City I” har visats på flera museer i 75 år visar det sig att ett stort misstag skett.

Tavlan har visats upp och ner.

Den felvända har det tjockare partiet med linjer i botten och den rättvända har det i toppen.

Upptäckten gjordes av konsthistorikern och museiintendenten Susanne Meyer-Büser efter att hon började undersöka den nederländska konstnären Piet Mondrian inför en ny utställning, skriver The Guardian.

Tavlan ”New York City I”, som har visats sedan 1945, är skapad av olikfärgade tejplinjer uppsatta på en duk. Det tjockare partiet av linjer har alltid varit i botten av tavlan, och har tolkats som en förenklad version av en horisont.

Meyer-Büser har däremot kommit fram till att det tjockare partiet med linjer borde vara i toppen.

– Som en mörk himmel, säger hon till tidningen.

Hon drog paralleller till Mondrians andra verk ”New York City” som är en lika stor tavla målad i olja och med liknande namn. Där är de tjockare linjerna i toppen.

– När jag visade de andra museiintendenterna detta förstod vi att det var alldeles uppenbart. Jag är hundra procent säker på att tavlan hänger åt fel håll.

Man hittade också en bild från Mondrians studio år 1944 där den mycket riktigt står i staffliet åt det andra hållet.

Kommer inte att vändas

Man vet dock inte hur misstaget kan ha skett.

– Var det ett misstag när någon tog upp den ur lådan? Eller var det någon som var slarvig under transporten? Det är omöjligt att säga, säger Susanne Meyer-Büser till Guardian.

Trots upptäckten kommer tavlan inte att vändas.

I och med att den har hängt på samma vis i 45 år tror man att tejpbitarna kan lossna och tavlan bli förstörd av att hänga åt det andra hållet.

Piet Mondrian är en nederländsk konstnär som levde mellan 1872 och 1944.

Följ ämnen i artikeln