Därför har så få gripits efter påskupploppen

Över hundra poliser skadades

Publicerad 2022-04-22

Fyra personer har hittills häktats för upploppen runt om i Sverige.

Värst var situationen kanske i Örebro – men ingen greps, eftersom fokus var att rädda polisernas liv.

– Det här är ojämförligt det starkaste och mest hemska ögonblicket jag varit med om, säger rutinerade polisen Mats Öhman om när polisbussen kapades.

Sammantaget rapporteras uppemot tusen personer ha deltagit i påskhelgens upplopp i Linköping, Norrköping, Örebro, Malmö, Landskrona och Stockholm.

Men relativt få har gripits och än färre häktats. De som sitter häktade hittills är två män som misstänks för brott i Linköping och två i Norrköping.

Trots att poliserna i Örebro utsattes för mycket stenkastning och våld greps ingen på plats. Men det är i själva verket förklaringen till att ingen greps, säger presstalespersonen Mats Öhman.

– Det var fruktansvärda scener i andra städer också, men här blev det oerhört koncentrerat på en plats som var ganska liten. Det gällde till slut att rädda livet på kollegorna. Och då var det fokus på det.

Oroligheter med stenkastning mot polisen i Norrköping. Upploppen startade då Rasmus Paludan, ledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, sagt att han skulle återvända till Norrköping för att tala och bränna ett exemplar av koranen.

Örebropolisen Mats Öhman är 67 år gammal och har under sin långa karriär bland annat jobbat som insatsledare i 15 år. På långfredagen var han egentligen ledig, men gick förbi Sveaparken eftersom han hade en dålig känsla.

– Jag tänkte att om det skulle gå på tok kunde jag ha en kamera på mig och dokumentera.

Örebro: ”Vad ska barnbarnen växa upp i?”

Mats Öhman bevittnade hur kommandot gled polisen ur händerna och istället hamnade hos upprorsmakarna. Något som blev tydligt när en polisbuss kapades.

– Jag såg när de slet upp dörren, och trodde att den chauffören skulle bli ihjälslagen. Men lyckligtvis tog han sig ut på andra sidan och där fanns det poliser.

Mats Öhman såg med egna ögon hur kontrollen gled polisen ur händerna.

– När jag gick därifrån tänkte jag att jag kommer få höra att jag har döda arbetskamrater. Det var ren lycka när jag fick höra att ingen var dödad, fortsätter han.

Scenerna är de värsta han upplevt och den rutinerade polisen låter skakad när han pratar om det.

– Vad ska det bli av det här, om inte vi får stopp på det här klimatet? Vad ska mina barnbarn växa upp i? Det är det som lite förgråar vardagen, säger Mats Öhman.

Över hundra poliser skadades

Örebropolisen är självklart inte nöjda med att poliser skadats och ingen kunde gripas på plats, säger presstalespersonen. Men dokumentationen är mycket god och omfattande och nu gäller det att bygga upp bevisningen så att många kan fällas.

– Väldigt många kommer identifieras och bli dömda för brott, det är min absoluta övertygelse. Jag har just talat med utredarna på grova brott och de har ingen annan uppfattning, säger Mats Öhman.

Många Örebropoliser har fått lindrigare skador, utöver de som fick uppsöka sjukhusvård.

– Det har inte pratats så mycket om sådana fall, men vi har poliser som är blåslagna över hela kroppen, har lårkakor och haltar.

Mats Öhmans uppfattning är att hundratals poliser i Sverige skadats i den mening att man blivit blåslagen på olika sätt.

Aftonbladet har varit i kontakt med polisens nationella mediecenter, som inte har någon sådan sammanställning i nuläget. SVT har tagit del av polisens interna arbetsskadeanmälningar, som visar att minst 104 poliser skadats under upploppen.

Många Örebropoliser har fått lindriga skador.

Linköping: ”Det är helt sjukt”

Till en början anhölls 18 personer för brott i Linköping och åtta i Norrköping. Fler hade kunnat gripas i Norrköping om polisen inte varit så trängd, uppgav chefsåklagaren Torsten Angervåg för Aftonbladet under onsdagen.

– Min personliga uppfattning är att polisen i Norrköping var så trängd under en tid att man inte hade kapacitet och inte heller ur säkerhetssynpunkt skulle försöka gripa fler personer än vad man grep.

Till DN säger åklagaren i Linköpingsärendet att vad hon sett i utredningsmaterialet är ”helt sjukt”.

– Det var skrämmande att se flera mammor med småbarn stå och kasta stenar mot polisen. Bilder inifrån polisbussarna ser ut att ha filmat en krigszon, det är helt fruktansvärt att tänka sig vilket enormt hat och våld som poliserna har mött, mycket värre än vad jag hade trott. Jag kan inte beskriva det på annat sätt än att det är helt sjukt, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Malmö: Män försökte köra på polis

I Malmö har personer anhållits bland annat för att ha fyllt petflaskor med bensin på en mack, och en man misstänktes ha kört igenom polisens avspärrningar med bil.

– Och så misstänks två personer ha försökt köra på polispersonal när de körde ifrån en plats ute på Rosengård. De satt anhållna i morse, säger Jimmy Arkenheim, lokalpolisområdeschef i Malmö.

Aftonbladet har sökt men inte nått åklagaren i det fallet.

Kravallbussar skingrar folkmassorna då soptunnor och en stadsbuss brinner på Västra Kattarpsvägen på Rosengård i Malmö.

En stor utredningsorganisation på 10–20 personer har satts igång för att reda ut brotten i Malmö, uppger lokalpolisområdeschefen.

– Det är allt från utredare, förhörsledare, analytiker, bildanalytiker, och så vidare. För att det skapar struktur i det stora materialet men också för att hitta och identifiera gärningsmän. Det kommer vi behöva lägga mycket tid och energi på och det är väldigt viktigt för oss att vi lyckas lagföra de som ligger bakom detta, säger Jimmy Arkenheim till Aftonbladet.

Ännu finns ingen misstänkt för branden mot Rosengårdsskolan, eller där en buss i linjetrafik brändes upp. Olyckligtvis hann inte övervakningsbilderna inifrån bussen lagras i ”molnet” innan bussen brann upp.

– Allting förstördes i bussen och det hade inte hunnit uppdateras i molnet, som synkas med jämna mellanrum. Det är väldigt synd, det hade varit bra material för polisen. Men något filmat material verkar tyvärr inte gå att återfå och allt i bussen är totalt uppbränt så det finns inget minneskort, säger David Erixon, kommunikationschef på Nobina till DN.

Över 100 poliser uppges ha skadats i upploppen.

Landskrona: Ännu ingen gripen

I Landskrona kastades sten mot polisbilar under lördagen. Däremot träffades ingen polis, uppger lokalpolisområdeschefen i Landskrona.

– Jag kan säga att vi är i en insamlingsfas av videomaterial. Det är där vi är helt enkelt, för att vi ska kunna titta på de här filmerna och identifiera så många som möjligt, säger Tina Anderberg.

Ingen har gripits för händelserna i Landskrona, vare sig under upploppet eller efteråt.

– Det fanns inga direkta, klara gärningsmän att gripa där, och initialt på anmälningarna som skrevs så hade vi inga skäligen misstänkta. Det är också en taktisk bedömning som görs på plats, de försöker ju lura in oss på platser för att angripa oss. Så det är ett taktiskt defensivt arbete för att vi inte ska bli utsatta för mer våld.

Några rubriceringar som utreds är våldsamt upplopp, skadegörelse och hot mot tjänsteman.

Stockholm: ”Kommer bli gripanden”

I Stockholm har åtta personer varit anhållna efter upplopp i Rinkeby i fredags, men alla har släppts på fri fot.

– Jag vet ju att utredningsläget i Stockholm är väldigt gynnsamt - och det kommer ske fler frihetsberövanden. Vi har ett stort antal personer vi håller på att identifiera som både fastnat på film och vi har kunnat identifiera på andra sätt, säger presstalespersonen Ola Österling.

Det finns bildmaterial från både övervakningskameror och polisens kroppskameror att tillgå, uppger Ola Österling.