Mannen misstänks ha mördat Nancy, 38 – hävdar blackout

Uppdaterad 2021-12-10 | Publicerad 2021-12-09

Den 41-årige mannen som misstänks för mordet på Nancy Fayad medger nu att han måste vara gärningsmannen – men att han inte minns hur Nancy dog.

Han påstår att han fick en ”blackout” och vaknade med huvudet mot köksbordet en timme efteråt.

Nancy Fayad blev 38 år.

Den 1 december begravdes tvåbarnsmamman Nancy Fayad i sin hembygd Floby.

Ett stort antal anhöriga, vänner och arbetskamrater var där för att ta farväl av den 38-åriga kvinnan som hittades död i en lägenhet i Falköping den 7 november.

Lägenheten tillhörde en 41-årig man som tidigare varit hennes patient på rättspsyk. Han har sedan dess suttit frihetsberövad misstänkt för mordet.

Blommor och ljus till minne av mördade Nancy Fayad.

Psykiska problem

I den lilla sinnesundersökning, en så kallad P7:a, som nu gjorts av honom framgår det att det kan misstänkas att han lider av en allvarlig psykisk störning, både nu och vid tiden för gärningen.

Vad som hände den 5 november i mannens satellitlägenhet kan mannen inte riktigt svara på.

Han har tidigare medgett att det uppstått tumult mellan honom och Nancy Fayad, men förnekat mord. I sinnesundersökningen som nu har gjorts medger han dock att han måste ha varit gärningsman. Men han säger att han inte kommer ihåg själva gärningsförloppet, bland annat för att han den dagen intagit stora mängder bensodiazepiner.

”XX menade att han inte alls kom ihåg händelseförloppet utan att han hade en ”blackout” och vaknade liggandes med huvudet mot köksbordet, uppskattningsvis någon timma senare”, står att läsa i P7:an.

I P7:an växer en bild fram av en man som under lång tid brottats med psykiska problem.

Efter en arbetsplatsolycka när han var 23 år gammal blev han oförmögen till arbete och började överdosera smärtstillande. När han sedan skiljde sig 2015 ska bruket av både mediciner och alkohol ha ökat markant.

Sedan eskalerade det dåliga måendet.

Mannens exhustru har tidigare beskrivit hur han hotat henne. Hon har i perioder haft kontaktförbud mot honom och har ensam vårdnad om deras gemensamma barn.

Dömdes för mordbrand

2016 tände han eld på sin egen lägenhet i Borås. Han hotade även en granne med ett järnrör. Han dömdes för bland annat mordbrand där påföljden blev sluten rättspsykiatrisk vård och han fick då diagnosen allvarligt personlighetssyndrom.

Det var under den slutna vården på en rättspsykiatrisk avdelning i Falköping som han kom i kontakt med Nancy Fayad. Han var där en av hennes patienter.

Bild från bostaden som den nu mordmisstänkte mannen tände eld på 2016 – ett brott han dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för.

Personer som Aftonbladet varit i kontakt med, som i sin yrkesutövning mött mannen, menar att många av de som jobbade med 41-åringen var rädda för honom.

– Han var väldigt våldsam. Det var aldrig så att han slog personal, men han var utåtagerande på föremål och verbalt, säger en person som jobbat med honom.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare hade mannen ett rykte om sig att vara vältalig och manipulativ, men samtidigt svårhanterlig för personalen, i synnerhet den kvinnliga. Han var bland annat bra på att så split mellan både personal och andra patienter.

”Ringde och smsade flera gånger om dagen”

Även Nancy ska ha varit rädd för mannen och hon tog enligt Aftonbladets uppgifter upp rädslan med sin dåvarande chef.

– Hon sa att han höll på att förstöra hennes liv. Han ringde, smsade och skickade massa vänförfrågningar flera gånger om dagen, har en vän till Nancy tidigare berättat.

Sommaren 2020 övergick den slutna vården av mannen till öppen vård och han fick en satellitlägenhet i Falköping. Men enligt Aftonbladets uppgifter misskötte han den öppna vården.

Vid tre tillfällen omhändertogs han av polis enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer), då han varit påverkad och uppträtt aggressivt.

Församlingshemmet i Floby flaggade på halv stång.

Systern: Kan inte förlika mig med det

Den 1 november, bara några dagar innan Nancy dog, ansökte ansvarig läkare om att 41-åringen skulle återintas till sluten rättspsykiatrisk vård, något 41-åringen själv inte ville.

Nancys syster Rita Fayad har tidigare uttryckt ilska över att en man som flera gånger bedömts av läkare som att ha en hög risk för återfall i allvarlig brottslighet nu misstänks ha dödat hennes syster.

– Om Nancy hade dött en naturlig död, det hade varit en sak. Hemskt och fruktansvärt men sådant som tyvärr händer. Men att hon har dödats till synes kallblodigt, det kan jag inte förlika mig med.

Rita, liksom andra som kände Nancy, har beskrivit henne som en genomsnäll människa. Driftig, duktig och alltid med ett leende på läpparna.

– Hon var alltid snäll och öppen och social. Hon såg bara gott i folk.

Åtalet mot den misstänkte 41-åringen ska väckas senast 22 december.