Emma fick 100 sexmejl på 2 dagar: Det är sjukt

Publicerad 2014-11-20

Emmas Kik-konto lades upp på en öppen hemsida.

Inom loppet av två dagar hade hon fått nästan hundra sexmeddelanden.

– Jag blev äcklad. Tjejer ska få göra vad de vill utan att folk kommenterar deras kroppar och vad de vill göra med den.

På hemsidan Kikwall.se kan Kik-användare lägga upp sina konton för att få fler följare. 16-åriga Emmas kompis lade upp hennes konto som ett skämt.

Det dröjde inte länge innan meddelandena började strömma in.

Killar och män skickade nakenbilder och beskrev hur de skulle ha sex med henne. Detaljerade beskrivningar av sexakter blandades med kommentarer om hennes kropp.

En av killarna beskrev hur han skulle ha analsex med henne, en annan om hur han ville ”dela henne med andra killar”.

”Det var sjukt”

– De ville att jag skulle skicka bilder på mig och skrev ”Hej sexy, byta bilder?” och sådana saker. Någon skrev att han tyckte jag hade en snygg rumpa. Jag kände honom inte och han hade aldrig sett min rumpa. Det var sjukt.

Meddelandena blev grövre och grövre och inom loppet av två dagar hade hon fått 200 svar, varav 100 handlade om sex. Trots att hon tog bort flera meddelanden fortsatte killarna att kontakta henne.

– Jag blev äcklad. Det är så sjukt att man skickar sådana här saker till någon som man inte känner. Jag tänkte, är människor verkligen så här?

När Emma konfronterade dem blev de aggressiva och förolämpade henne.

– En av dem sa att han skulle våldta mig och ta mig. Jag blockerade honom direkt.

Inga råd för killar

Hon har aldrig skickat bilder till okända personer på Kik och är försiktig med vad hon lägger ut på nätet. Hon beskriver hur det finns mängder av råd för hur tjejer ska bete sig på internet, men nästan inga för killar.

– Man läser överallt om vad tjejer får och inte får göra och hur man ska klä sig för att inte bli våldtagen. Man ska inte behöva tänka så. Tjejer ska kunna göra vad de vill utan att någon kommenterar deras kroppar och vad de vill göra med den.

Hon hoppas att politikerna ska ta frågan på allvar.

– Det är ju politikerna som har ansvar för Sverige. De borde göra något åt det här problemet. Skolan och föräldrar borde ta upp det här och prata om vad som är rätt och fel. Det borde finnas föreläsningar om detta och polisen borde komma till skolorna. Folk måste få veta att man inte kan bete sig så här.

Emmas föräldrar har godkänt att hon berättar i Aftonbladet.

Få brott lagförs

  Groominglagen – förbud mot att kontakta barn i sexuellt syfte – infördes 2009.

Under 2013 rapporterades 191 fall av grooming. Året innan var antalet anmälningar 149. Av sammanlagt 617 anmälda fall mellan 2009 och 2012 har bara fem lagförts.

Även utnyttjande av barn för sexuell posering har ökat. Under 2012 och 2013 anmäldes 620 respektive 758 fall. Nästan fem gånger fler än under 2009, då antalet anmälda fall 127, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

2013 uppgav 17 procent av Sveriges unga att de själva hade, eller att de kände någon som blivit utsatta för grooming på nätet.

Källa: Brå, ECPAT