Postrånare får sin dom i dag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-11

Rånet i Göteborg blev ett fiasko – planen var flera år gammal

I samband med rånet mot postterminalen i Göteborg satte rånarna eld på två personbilar. Hela staden lamslogs av alla sabotage som rånarna genomförde för att förvirra polisen.

För snart ett och ett halvt år sedan blev de orsak till att Göteborgs innerstad försattes i belägring.

I dag får 16 misstänkta rånare och sabotagemän sina domar.

Polisens bombrobot undersöker en misstänkt bomb i en bil som rånarna placerade ut i centrala Göteborg.

Natten till den 22 januari 2008 stormade tungt beväpnade rånare in på postterminalen vid järnvägstationen och tvingade elva anställda ned på golvet.

Strax innan eller samtidigt placerades bombattrapper ut vid polishögkvarteret på Skånegatan och vid Citypolisens lokaler. Bilar sattes i brand för hindra polisen att komma fram och för att ytterligare öka förvirringen kring vad som höll på att hända. Delar av centrum spärrades av och ett 100-tal göteborgare tvingades lämna sina hem på grund av bombhoten.

Rånet ett fiasko

Men trots alla förberedelser blev rånet ett fiasko. Rånarnas mål var 80 miljoner kronor. Men rånplanen var flera år gammal. Rånarna fick nöja sig med cirka en halv miljon, det mesta i rikskuponger.

De 16 är nästan alla från Stockholmsområdet, många uppvuxna tillsammans. Elva av dem deltog i själva rånet och sabotagen i samband med detta.

Tolv personer står åtalade för grovt sabotage och förberedelse till grovt rån två månader före postrånet, i november 2007. Enligt åtalet planerade männen då att råna en värdetransport. För att störa och förvilla polisen besköts polisstationen i Partille och polisens helikoptrar på flygplatsen i Säve dagen innan rånet skulle ske.

Kryllade av poliser

Den planen gick åt pipan. Råndagen kryllade det i stället av poliser på Göteborgs gator till följd av sabotagen. Därtill sammanföll det med ett stort tillslag polisen gjorde mot illegalt spel. Rånet fick ställas in.

Tre åtalade, som enligt åklagaren ska ha deltagit i novembersabotagen, släpptes av tingsrätten när rättegången mot dem avslutades. De tros gå fria.

Sju män är åtalade på båda huvudpunkterna. En av dem, den 33-årige huvudmannen, är även åtalad för misshandel och olaga hot mot två medåtalade. Dessa två har valt att lägga korten på bordet och berätta för polisen.

TT