Så angrep piraterna Johans mobiltelefon

Publicerad 2013-10-07

Säkerhetsexperten berättar om cyberangreppet: ”Var inne på en helt normal sida”

Allt fler svenskar lever under ständigt cyberhot.

För trots att fler och fler använder sin smarta mobil i stället för datorn till sina vardagsbestyr är det fortfarande väldigt få som skyddar sig ordentligt.

– Många struntar i det och tror att de är säkra, men så är det ju inte, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på företaget F-Secure.

Johan Jarl Säkerhetsexpert på företaget F-Secure

För många är det en absolut självklarhet att utrusta sin dator med ett antivirusprogram för att skydda sig mot olika sorters skadliga program som det kryllar av på nätet.

Men trots att allt fler svenskar både nöjessurfar och sköter praktiska ärenden, som att till exempel betala räkningar och svara på mejl, genom sin smarta mobil eller surfplatta är inställningen till virusskydd en helt annan när det kommer till de enheterna. En inställning som inte är alldeles logisk enligt säkerhetsexperten Johan Jarl.

"Enheterna saknar skydd"

– Många lever i en falsk trygghet men faktum är att du inte är skyddad bara för att du surfar i mobilen i stället för i din dator. Tyvärr har inte säkerhetstänkandet hängt med när vi byter datorn mot mobilen eller surfplattan. Men de enheterna saknar skydd och det är något som tyvärr hackare och cyberbrottslingar utnyttjar, säger han.

En ny aspekt är att de som sprider virus har börjat hitta nya vägar för sina mobila attacker. Tidigare har falska appar varit vägen in till känslig information, men nu har även skadlig kod börjat spridas via e-post. Ett exempel är Trojanen Stels som spreds just så och när den väl kommit in i telefonen ringde den automatiskt betaltelefonnummer på nattetid, då användaren låg och sov.

Och Johan Jarl berättar att hans egen mobiltelefon utsattes för en attack när han surfade på en resesajt för bara någon månad sedan.

"Är första gången"

– Jag klickade på en länk till en kryssningssida och plötsligt märker jag att min mobiltelefon försöker ladda ner ett program. Det är första gången jag råkat ut för något liknande bara genom att surfa på nätet. Och det var ju en helt normal sida jag var inne på, säger han.

I dagsläget är det främst Android-telefoner och surfplattor som är drabbade av attacker som handlar om skadlig kod medan Apples produkter med operativsystemet iOS klarar sig bättre. 

Däremot är Apple-användare precis lika utsatta för nätets klassiska bluffmakare, som så smått börjat flytta sina bedrägeriförsök från mejl till SMS.

– Eftersom folk inte är vana vid att få den här typen av meddelanden via SMS kanske det är lättare att få napp än vad det är på mejlen. Men det är samma princip som gäller för SMS som för mejl, låter det för bra för att vara sant så är det förmodligen också det, säger Johan Jarl.

Följ ämnen i artikeln