Så bluffar politikerna med valaffischerna

Publicerad 2014-05-19

Stoppa tiggeriet, sänk EU-avgiften och investera i äldrevården.

På flera valaffischer inför EU-valet lovar politikerna saker som de inte kan hålla.

Frågorna avgörs nämligen inte i EU-parlamentet.

Enligt TT:s genomgång av partiernas valaffischer inför EU-valet innehåller flera valaffischer vallöften som inte går att uppfylla i Europaparlamentet.

"Stoppa det organiserade tiggeriet" och "Mindre pengar till EU och mer till svensk välfärd" står det i Sverigedemokraternas valkampanj inför EU-valet. Men Europaparlamentet kan varken förbjuda tiggeri eller sänka EU-avgiften.

– Det finns fri rörlighet i EU. Det är något som parlamentet inte har kompetens att påverka. Då måste man ändra på grundfördragen. Om man röstar i tron att ett parti kan förbjuda tiggeriet i EU-parlamentet så har man röstat på skeva grunder, säger professorn i statsvetenskap Jonas Hinnfors.

”Euron ständig fråga”

Kristdemokraterna tycker att "EU ska bekämpa organiserad brottslighet men inte röra vår äldreomsorg". Men EU-parlamentet beslutar inte om investeringar i äldreomsorgen.

Flera partier, bland annat Centerpartiet, vill att Sverige ska säga nej till euron. Inte heller den frågan kan avgöras i EU-parlamentet.

– Sverige uppfyller kriterierna för att gå med i euro-samarbetet men har sagt nej. Inget parlament i EU kan göra något för att ändra på det, säger Jonas Hinnfors.

För C är partiets budskap ändå berättigat:

– Det är alldeles självklart om man inte vill att Sverige ska gå med i EMU så måste man välja parlamentariker som inte vill det heller. Eftersom euron är en ständig fråga i EU-parlamentet. Alla led som har med eurokrisens hanterande passerar via EU-parlamentet och kommer fortsätta göra det de närmaste åren, säger Martin Ådahl (C), chefsekonom.

Men beslutet om huruvida Sverige ska ingå i ett eurosamarbete bestäms inte i EU-parlament utan i svensk riksdag.

– Nej, men det gör det förvisso inte och det har ingen påstått. Men när länderna ska gå in i tredje steget och införa euron så diskuteras det också i parlamentet. Poängen är att vi behöver ha parlamentariker som står upp för den svenska nej-linjen för euron i parlamentet när de diskuterar alla stora eurofrågor, säger Ådahl.

"Väljarna kan bli vilseledda"

Vänsterpartiet vill omförhandla svenska medlemskapet och Folkpartiet vill gå med i Nato.

– Ingen av de här frågorna har något med EU-parlamentet att göra. Om man vill gå ur EU skulle man rent hypotetiskt kunna genomföra en folkomröstning i Sverige, men det har aldrig gjorts. Nato kan bara vi besluta om, säger Jonas Hinnfors.

Han varnar för att väljarna kan bli vilseledda.

– Om budskapen till medborgarna förmedlar sådant som det här valet inte handlar om är det ett problem. Det blir väldigt svårt för medborgarna att ta ställning. Vad är det det här valet handlar om egentligen? Till slut blir det ett problem för demokratin.

Sverigedemokraternas Linus Bylund slår ifrån sig kritiken.

– Vi har varit tydliga med vad vi menar. Vi vill införa visumtvång och ändra rätten att stanna från tre månader till en månad. Grundfördragen har omförhandlats tidigare. Det kan göras igen.

Du tycker inte att ni vilseleder väljarna?

– Nej.

Inte heller Vänsterpartiets pressansvarige Åsa Mattsson tycker att partiets valkampanj är vilseledande.

– Vi driver inte frågan om utträde just den här mandatperioden. Vi tycker inte att vi ger fel bild till våra väljare, säger hon.