Rena smaker och Italiens bästa risotto

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-21

Sugen på Italiens bästa risotto? Gör ett besök på Teatergrillen och se vad kockar från restaurangen Trattoria Alla Madonna i Venedig kan göra med råvaror som bläckfisk, scampi, hjärtmusslor och pasta.

- I Venedig gör vi Italiens bästa risotto, säger restaurangägaren Lucio Rado, sittandes i en av Teatergrillens röda sammetssoffor med en Campari i handen.

- I staden görs 200 olika sorter, och vi på Trattoria Alla Madonna gör den bästa!

När han och de två kockarna Enrico Liberalesso och Daniele Villotta gör ett tredagars gästspel på Teatergrillen är risotton självskriven på menyn, men också rätter som Seppie nere con polenta (bläckfisk kokad i sitt eget bläck) och Spaghetti alle Vongole, hjärtmusslor. Bland mycket annat.

- Vi serverar nittio procent fisk och skaldjur på restaurangen, berättar Lucio Rado.

- Det är mest turister som vill ha kött, men det typiska venetianska köket hämtar ju råvarorna från havet. Jag går fortfarande till fisk- och grönsaksmarknaderna varje morgon och väljer ut dagens råvaror.

Han tog nyligen över driften av restaurangen från sin far som startade den 1954. Den har legat på samma plats sedan dess, och menyn har med några få undantag varit densamma under all år. Varför ändra på någonting som fungerar och smakar bra?

Enkelheten i maten och de rena smakerna var också det som fick Teatergrillens köksmästare Peder Lindh att fastna för Trattoria Alla Madonna när han nyligen gjorde ett spontant besök där. Och eftersom han ville fortsätta den inslagna vägen med olika sorters gästspel på Teatergrillen låg en inbjudan till ett vintrigt Stockholm nära till hands.

Kalle Asplund

Allt om Stockholm

2009-01-21