Elmehagen krävs på 20 miljoner

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-29

Wanja Lundby-Wedin: Styrelsen har blivit vilseledda

Revanch Wanja Lundby-Wedin mötte pressen på söndagskvällen i LO-borgen i Stockholm. Revisorernas slutsats är att förre vd:n Christer Elmehagen undanhållit information om sin pension för AMF:s styrelse.

Christer Elmehagen har fått för stora summor utbetalade i pension.

Det visar revisorernas granskning som presenterades för AMF:s styrelse på söndagen.

LO kräver nu minst 20 miljoner kronor tillbaka.

– Jag är bestört över vad som nu visar sig ha skett bakom ryggen på oss i styrelsen i AMF, säger Wanja Lundby-Wedin.

Christer Elmehagen har tidigare sagt att han omöjligt kan tänka sig att styrelsen för AMF Pension inte kände till hans pensionsvillkor. Men revisorerna som granskat fallet anser att han undanhållit information.

– Vi måsta vända alla stenar och gå till botten med allt som varit fel för att säkerställa att pensionsspararna får tillbaka det som tillhör dem, att ansvariga ställs till svars och att något sådant här inte inträffar igen, säger Wanja Lundby-Wedin.

”Fick inte kännedom”

Den revisorsutredning som presenterades för AMF:s styrelse på söndagen visar att styrelsen inte fick kännedom om viktiga detaljer i förre vd:n Christer Elmehagens pensionsvillkor.

Den visar också att det felaktigt har betalats ut alldeles för stora pensionsinbetalningar. LO kommer därför kräva att pengarna återbetalas, meddelade LO i ett pressmeddelade.

– Jag känner mig fortfarande lurad och förd bakom ljuset. Vi har etablerat kontakt med Christer genom ombud, säger Wanja Lundby-Wedin vid presskonferensen.

”Inga planer på att avgå”

Återbetalningskravet gäller också de belopp som Elmehagen tjänade på att flytta sitt privata pensionssparande innan AMF:s återtag.

– Det är inte klart hur vi ska kräva pengarna tillbaka, säger Wanja Lunby-Wedin.

Enligt Wanja Lunby-Wedin är hela styrelsen om beslutet att kräva pengar tillbaka.

– Jag vill inte kommentera om jag vill sitta kvar i AMF:s styrelse. Jag har inga planer på att avgå, det skulle vara att smita, sade Lundby-Wedin vid presskonferensen.

I pressmeddelandet står det också att: ”Vi kan också slå fast att vi i styrelsen har blivit vilseledda. Beslut om pensionsavtal och beslut om utbetalningar har skett på sätt som innebär kringgåenden av bolagens ansvariga organ. Vilka som ska ställas till ansvar för detta ska utredas vidare”.