Andersson om Liberalerna: ”Falsk marknadsföring”

”Fem sverigedemokrater är fler än en liberal”

Publicerad 2022-08-10

L-ledaren Johan Pehrson brukar kalla sitt parti för en ”liberal garant” i en högerregering.

Statsminister Magdalena Andersson anser att det är falsk marknadsföring.

– De vill att SD ska ha ett avgörande inflytande i Sverige. Då är det väl bättre att säga det till väljarna, det är ju öppet och ärligt, säger Magdalena Andersson.

Liberalerna ser sig själva som den ”liberala garanten” i en högerregering. Johan Pehrson själv har kallat det ett mittenankare, för att en högerregering inte ska åka i diket.

Men Magdalena Andersson menar att det är att försköna sanningen.

– De sysslar med någon slags falsk marknadsföring. De försöker låtsas att de är emot Sverigedemokraterna, men faktum är att de går till val på att samarbeta med SD. De vill att SD ska ha avgörande inflytande och makt i Sverige, säger hon.

I den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop har de partier som stöttar Ulf Kristersson majoritet. Liberalerna ligger på 5,7 procent och Sverigedemokraterna 17,7 procent.

– Om det blir en högerkonservativ regering är det bara att titta på balansen mellan partierna. På en liberal minister får man fem sverigedemokratiska ministrar. Det är ju enkel matematik, fem sverigedemokrater är fler än en liberal.

”Hoppat ner i blåbruna havet”

I en intervju med DN i morse svarade Johan Pehrson på Liberalernas relation till Sverigedemokraterna och sa att han egentligen bara har en röd linje, att SD inte får sitta i regeringen.

I intervjun säger han att Liberalerna kommer kunna sätta sig ner med Sverigedemokraterna när det kommer till sakfrågor. Men när han ska konkretisera vilka sakfrågor han menar nämner han endast frågan om fler poliser och att aborträtten inte ska vara hotad.

– De har hoppat ner i det blåbruna havet, och då är de bara en liten liberal droppe i det havet, säger Magdalena Andersson.

Pehrsons svar: Hon är rädd

Johan Pehrson svarar i ett mejl till Aftonbladet på Magdalena Anderssons kritik:

– Jag är van vid Socialdemokraternas smutskastning och minns inte minst när Morgan Johansson kallade oss rasister för vårt förslag om språkkrav vid medborgarskap. Jag vill inte ge mig in i Magdalena Anderssons gyttjebrottning, jag tror att det är fler än jag som skulle uppleva det som obehagligt.

Han fortsätter:

- Jag förstår att Magdalena Andersson är rädd för att behöva lämna Rosenbad. Men ska politiker få människors förtroende måste man ha trovärdiga svar på svåra samhällsproblem med 16 000 elever som varje år lämnar grundskolan utan att klara kraven för gymnasiet, hantera planerade elavbrott och stoppa gängskjutningar.

Valkompass – artikel

LÄS VIDARE