Kvinnliga studenternas känga mot Irans president: ”Försvinn!”

Publicerad 2022-10-09

När Irans president Ebrahim Raisi besökte ett universitet i Teheran visade de kvinnliga studenterna tydligt motstånd.

”Raisi försvinn!” och ”Försvinn mullor!” skanderade studenterna, skriver Reuters.

Nyligen inleddes det nya läsåret på Irans universitet och skolor.

Sedan det akademiska året inleddes är det studenterna som har varit drivande i den proteströrelsen som fått Iran att koka under snart en månad.

På lördagen besökte Irans president Ebrahim Raisi Alzaharauniversitetet i Teheran. I ett tal på universitet fördömde Raisi den våg av protester som sköljt över hela landet.

Men flera kvinnliga studenterna valda att kasta en känga tillbaka.

”Raisi försvinn!”, ”Försvinn mullor!” och ”Vi vill inte ha en korrupt gäst”, skanderade studenterna, rapporterar Reuters som hänvisar till videoklipp på sociala medier.

Irans president Ebrahim Raisi.

Dödstalen stiger

I sitt tal inför lärare och studenter sa Raisi att ”upprorsmakarna” föreställer sig att de kan uppnå ”sina onda mål på universiteten”.

– De vet inte om att våra studenter och lärare är alerta och inte kommer att tillåta fienden att förverkliga sina onda mål.

På universitet över hela Iran har studenter protesterat mot den iranska regimen.

”Studenter föredrar döden framför förnedring”, är ett av slagorden som hörs eka över campusområdena.

Säkerhetsstyrkor ska ha använt tårgas och skjutit med gummikulor i försök att stävja protesterna på universiteten, rapporterar Guardian med hänvisning till lokala medier.

Och dödstalen fortsätter stiga. Människorättsorganisationen uppskattar nu att minst 185 personer har dödats i samband med att regimen brukat våld mot demonstranter, enligt Reuters.

Skolflickor deltar i protesterna

Även elever på gymnasieskolor i Iran, främst flickor, han anslutit till protesterna. Bilder och klipp som sprids på sociala medier uppges visa skolflickor som marscherar utan sina hijabs längs med gator och torg.

Ett klipp som blivit viralt sägs visa skolflickor utan hijabs som konfronterar chefen på en skola. I klippet hör flickorna skrika ”bisharaf”, vilket går att översätta till ”ohederlig” och ”oetisk”.

Rökmoln utanför universitetet i Teheran.