Fyra schimpanser lösa – personal har försökt gå in

Publicerad 2022-12-15

Fyra schimpanser på Furuviksparken är fortfarande på fri fot i schimpanshuset.

På torsdagen gjorde djurparkspersonalen ett försök att ta sig in till djuren.

– Tyvärr så rörde sig inte schimpanserna dit vi ville, säger Annika Troselius, informationschef.

Fyra schimpanser är fortfarande lösa i schimpanshuset på Furuviksparken i Gävle. Djurparken har kallat full beredskap för att få ordning på situationen.

– De är inte instängda vilket innebär att de kan röra sig fritt. Vi lägger alla resurser på att få en överblick och ta reda på var i schimpanshuset de befinner sig. Vi vill komma på en lösning skyndsamt, samtidigt som vi måste göra det med fullt skyddstänkt, säger Annika Troselius, informationschef på Furuviksparken.

Utsidan av schimpanshuset vaktas fortfarande ”med full beredskap”, med hjälp av skyttar.

Tog hjälp av drönare

Det var i går vid tolvtiden som personal på djurparken upptäckte att tre schimpanser, av totalt sju, hade tagit sig ut från sin inhägnad i schimpanshuset. Därefter rymde ytterligare två schimpanser.

– När vi förstod vad som hade hänt larmade vi all personal i parken så att de kunde söka skydd. Vi informerade också ett närliggande hotell samt polisen, säger Annika Troselius.

Annika Troselius, informationschef.

Senare under eftermiddagen meddelade parken att tre schimpanser skjutits ihjäl. En fjärde schimpans sköts också, men skadeläget var under gårdagskvällen oklart. Det eftersom den var på en plats där den inte kunde kontrolleras.

– Räddningstjänst har flugit med drönare utanför huset för att få en bild av hur det ser ut, fortsätter Annika Troselius.

Såg dem genom fönster

Under torsdagseftermiddagen lyckades personalen få syn på schimpanserna med hjälp av drönare genom ett fönster, rapporterar P4 Gävleborg.

– Vad våra veterinärer kunde observera där var tre schimpanser som gick runt och en schimpans som låg ner. Där har vi tyvärr svårt att bekräfta skadeläget, säger Troselius till radion.

Djurvårdare gjorde därefter ett försök att ta sig in. Man försökte avleda djuren till en annan del av huset. Men det gick inte som planerat och försöket avbröts.

Annika Troselius säger att det ännu inte är bekräftat vilka schimpanser som har avlivats är.

En ligger död – bland de levande

Radiokanalen rapporterar också att en av schimpanserna blev ihjälskjuten när den var på väg att ta sig ut ut huset. Den ligger nu död inne med de levande schimpanserna.

Den tidigare djurparkschefen Johnny Persson tycker att situationen är katastrofal.

– De mår ju jättedåligt. Det är högt stående djur som kan tänka som vi och är som vi, har känslor som vi. Det är katastrof för dem. Ingen kommer. De måste ju vara totalt skräckslagna, säger han till P4.

Flera anmälningar mot parken

Sedan igår har två anmälningar mot djurparken kommit in. Dels har polisen upprättat en anmälan om brott mot djurskyddslagen, dels har en privatperson anmält händelsen som framkallande av fara för annan.

Polisen informerades om händelsen kort efter att schimpanserna rymt igår. Omkring två timmar senare åkte ett flertal patruller till djurparken för att hålla koll på situationen.

– Vår anmälan upprättades på kvällen. Bland annat fick en närliggande förskola vidta åtgärder igår för att inte barn och föräldrar skulle komma till skada, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson för polisregion Mitt.

Djurparken ska utreda händelsen

Djurparkens hantering av händelsen har väckt stark kritik.

Annika Troselius säger att även Furuviksparken ska utreda händelsen närmare längre fram.

– En schimpans som är på rymmen innebär fara för liv. I det här fallet var det tre schimpanser och då behöver man tyvärr skjuta för att döda. Jag förstår att folk är upprörda, det är vi också. Det är otroligt allvarlig och sorgligt. Det är djur som våra medarbetare följt varje dag och har en nära relation till. Det ska inte få hända, men nu har det ändå hänt, säger Annika Troselius.

Det är oklart vilka av Furuviks schimpanser som dödats. Här syns Tjobbe, Linda och Manda.