Djurparkens personal i sorg: Många stod dem nära

Beväpnade jägare utanför aphägnet

Publicerad 2022-12-15

FURUVIK. Personalen på Furuviksparken är i sorg dagen efter att de tre förrymda schimpanserna skjutits ihjäl.

– Många stod de här djuren nära, säger Annika Troselius, informationschef.

Djurparken utreds nu för två brott i samband med rymningarna.

Furuviksparken står i en vit, snöig vinterskrud under torsdagen. Utanför anläggningen är det helt tomt på människor och inhyrda vakter avvisar dem som kommer hit.

Aftonbladets team på plats ser en beväpnad jägare utanför aphägnet.

Inne i den säsongsstängda parken pågår dock ett intensivt arbete. Tre schimpanser är döda efter att skjutits ihjäl av parken. Fyra är kvar, men en av dem är skadeskjuten.

Samtliga är lösa någonstans inne i schimpanshuset. Nu jobbar personal med att försöka att hitta dem.

– De fyra schimpanserna är inne i schimpanshuset men de är fortfarande inte inne i sina hägn och det går inte att röra sig fritt inne i huset, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts som äger Furuviksparken.

Vakter avvisar de människor som tar sig fram till Furuviksparken.

Uppgifter: Tar in apexpert från Kolmården

Hon säger att man bara kan leta efter dem genom att titta in utifrån eftersom det inte är säkert att leta efter dem där inne.

– Vi försöker skaffa oss en bättre bild av var i huset de befinner sig så vi kan få in dem i hägnet på ett säkert sätt, säger hon.

Vi har fått uppgifter om att man tagit in en apexpert från Kolmården, vad kan du säga om det?

– Vi är en del av samma koncern, det är självklart vi in en sådan här situation tar hjälp av varandra, säger Annika Troselius.

Det var vid 12-tiden under onsdagen som man upptäckte att två schimpanser tagit sig ut från sitt hägn, ut ur schimpanshuset och ut på parkområdet.

Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts som äger Furuviksparken.

Gick tillbaka själv

Sedan gårdagen har bilden av händelseförloppet klarnat något. Inledningsvis var det tre schimpanser som lyckades rymma, varav en tog sig tillbaka in i hägnet självmant.

De andra två sköts. Sedan gjorde två andra schimpanser ett rymningsförsök.

– Under dagen försökte ytterligare två schimpanser fly och där fick vi skjuta och avliva en av dem, den andra sköts och skadades, säger Annika Troselius som betonar att schimpanser är högriskdjur och kan vara mycket farliga.

Den befinner sig någonstans inne i schimpanshuset med oklart skadeläge.

Annika Troselius säger att många i personalen i dag är chockade och ledsna över det som hänt.

– Det här är en otroligt allvarlig händelse och många av våra anställda har arbetat med det här hela natten. Många är chockade och ledsna. De har stått de här djuren nära.

Vilka schimpanser som har dött och hur de har kunnat ta sig ut ur sina hägn kan djurparken inte svara på i nuläget.

Polis på plats vid Furuviksparken under gårdagen.

Misstänks för brott

Annika Troselius säger att händelsen kommer att utredas så fort situationen med de rymda schimpanserna är löst.

– Något sånt här ska inte kunna hända. När det här är över ska tillsätta en utredning som ska gå till botten med vad som har hänt. För det här får aldrig någonsin hända igen, säger hon.

Polisen utreder djurparken för två brott i samband med rymningen. Parken misstänks dels för brott mot djurskyddslagen och under gårdagen höll polisen förhör med personal och dokumenterat olika områden på djurparken.

– Det finns ett strikt regelverk kring djur och deras inhägnader ska vara utformade så att de inte kan rymma. Något har gått väldigt fel här, säger Jonas Eronen, presstalesperson på polisregion Mitt.

En privatperson har polisanmält parken för framkallande av fara för annan. Länsstyrelsen i Gävleborg skriver på sin hemsida att de varit i kontakt med Furuviksparkens djuransvarige och kommer titta ifall de följt de krav som ställs.

Schimpanshanen Santino på Furuviksparken. Bild från 2009.