Polisens larm: ”Träffar nioåringar med Glock”

Kriminella ”satsar på sommaren”

Publicerad 2022-09-18

Polisen vittnar om barn som har pistoler i väskan och forslar narkotika.

Nu vill de se förebyggande åtgärder för att motverka att unga sugs in i kriminalitet.

– Man måste få in mer stöd och krav redan i förskolan. Vid 15 är det nästan för sent, säger Carin Götblad, polismästare vid polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Gängbrottsligheten fortsätter att vara ett av polisens mest brännande punkter.

Dessutom befarar polisen att gängen har passat på att rekrytera nya medlemmar under sommaren då många barn inte har någonstans att ta vägen när skolan är stängd.

– Då ser vi genast att kommunernas arbete med organiserade aktiviteter eller sommarjobb har stor betydelse. Det är jätteviktigt att barnen med lite föräldratillsyn har någonting att göra, säger Carin Götblad.

Hon förklarar att när många poliser och kommunanställda har semester går allt mer resurser till ingripande verksamhet, vilket gör att de förebyggande insatserna blir lidande.

Carin Götblad

Barn i avancerade brottsmiljöer

– Vi möter även små barn som är ute på nätterna samtidigt som det inte är mycket föräldrar närvarande. Det finns en risk för barnen att dras in i kriminella nätverk. De har ingenstans att vara så de håller till vid tunnelbanestationer och centrumanläggningar.

Enligt Carin Götblad kommer rapporter från poliser som har mött barn i grova kriminella miljöer i häpnadsväckande låga åldrar.

– Jag har fått information om små barn under 15 år som är en del av avancerade kriminella upplägg. De hjälper till med att vara vakt när andra begår brott, åttaåringar har hjälpt till att forsla narkotika och man träffade en nioåring som satt i en taxi med en Glock, en jättefarlig pistol.

Hon understryker att barn under tio år som bär på skjutvapen eller narkotika inte hör till det vanliga – men påpekar att förekomsten visar på en djupt oroande utveckling.

Vill se förebyggande insatser

Carin Götblad önskar därför att Socialtjänsten skulle kunna delge polisen information kring riskfamiljer utan hinder av sekretesslagen.

– Det behövs mycket tidigare insatser mot normbrytande beteende. Har man inte fyllt 15 blir det inte en polissak eftersom man inte är straffmyndig. Kriminella utnyttjar detta. Det är spännande i den åldern, att få vara med de tuffa grabbarna. De kanske får pengar, jackor, dyra kläder. De som är mest i riskzonen är de med låg självkänsla och som inte har fått en trygg uppfostran.

Förebyggande insatser är extremt viktigt, förklarar Götblad, för att barnen inte ska fastna i kriminaliteten för resten av livet.

– Vid 15 års ålder kan så mycket ha hänt att det nästan är försent att förändra de normer och värderingar som ju grundläggs tidigt i livet. Det krävs mycket arbete.

Följ ämnen i artikeln