Jan Björklund: "Löfven bluffade i duellen"

Uppdaterad 2014-03-18 | Publicerad 2014-03-17

Gårdagskvällens duell mellan Stefan Löven och Fredrik Reinfeldt skapar ringar på vattnet.

Nu anklagar utbildningminister Jan Björklund (FP) S-ledaren för att ha bluffat om skolan i debatten.

– Han påstår att det finns skillnader som inte existera, det är absurt, säger Björklund.

Det var i SVT:s Agenda i söndags kväll som Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt möttes i valårets första duell. Ordkriget blev stundtals hätskt och det fortsatte även utanför studion.

Men även dagen efter skapar debatten ringar på vattnet.

Det är utbildningsminister Jan Björklund som nu anklagar Löfven för att ha bluffat om flera olika saker i duellens första del, den om skolan.

– Löfven gjorde tre påståenden om skillnader mellan Socialdemokraternas och Alliansens skolpolitik. Och alla tre påståendena är ju rena rama bluffen, säger Jan Björklund.

"Det är väldigt märkligt"

För det första menar han att det är fel av Löfven att lyfta fram att skolor som har större utmaningar ska få mer resurser om det blir en S-ledd regering efter valet i höst.

– Så sent som i torsdags beslutade regeringen om just detta i en proposition för riksdagen. Kommuner ska fördela resurser efter elevernas olika förutsättningar, säger Björklund.

Utbildningsministern menar också att Löfvens attack om att privata skolföretag stoppar vinsten i egen ficka efter att ha dragit ner på antalet lärare faller platt.

– Det gjorde vi ju upp om i friskolekommittén förra året med S och MP. Det förslaget togs också i torsdags i en lagrådsremiss där det föreslås bli lag att Skolinspektionen ska kunna tvinga en friskola att öka lärartätheten om de har låg kvalitet och hög vinst, säger Björklund.

"Jag är glad över enigheten"

Den tredje delen av duellen där ministern är kritisk mot Löfven handlar om den kritik som S-ledaren riktade angående satsningar på nya högskoleplatser.

– De säger att de föreslår 10 000 nya platser, men att vi inte gör det. Men det redovisade vi ju i förra veckan att vi gör, så det är ju ingen skillnad på den punkten heller. Löfven och S är väldigt obekväma med att vi har en större enighet i utbildningspolitiken numera. Jag tycker det är bra.

S anklagar Björklund för ohederlighet

Stefan Löfven avböjer att kommentera kritiken från Björklund. Han hänvisar till partiets utbildningspolitiska talesperson Ibrahim Baylan.

Som säger att Björklund försöker blanda ihop äpplen och päron.

– Vi har föreslagit och kommer att fortsätta att föreslå att staten ska rikta ett särskilt stöd till skolor som i dag har stora utmaningar. Detta har regeringen varken gjort eller förslagit. Att försöka hitta på det i elfte timmen är ohederligt, säger han.

När det gäller krav på lärartäthet i friskolor menar Baylan att Jan Björklund mycket väl vet att S i förhandlingarna i friskolekommittén ville gå ännu längre.

– Det är Björklund medveten om så jag förstår inte riktigt vad den här klagolåten från honom handlar om nu.

"Regeringen hamnar på minus"

Baylan menar också att Jan Björklund inte kommer ifrån att det är färre högskoleplatser i dag än när regeringen tillträdde 2010.

– Även med regeringens tillskott till lärarutbildningen kommer nettot att bli 20 000 färre högskoleplatser som går att söka. Dessutom sker regeringens senaste tillskott på lärarutbildningen där det i dag inte är brist på platser utan sökande, säger han.

Baylan säger att det visst finns skillnader i skolpolitiken, trots att regeringen försöker tona ner dem.

– Jan Björklund har haft som bärande idé att du ska sortera elever och göra elitsatsningar. Vi tror i stället att vi behöver stärka skolan i grunden med breda satsningar. Det har vi förslagit, inte som regeringen några månader före valet, utan under hela mandatperioden.

Följ ämnen i artikeln