Hund bands i dragkrok - släpades efter bil

Publicerad 2013-06-17

Hunden släpades efter bilen och plågades till döds.

Hunden bands fast i dragkroken, släpades efter bilen och plågades till döds.

Den 26-åriga kvinna som åtalades för djurplågeri frias helt av Växjö tingsrätt. Den 52-årige mannen, som körde bilen, döms till fängelse för bland annat grov olovlig körning och rattfylleri.

Den 25 juli förra året är paret, den 26-åriga kvinnan och den 52-årige mannen, och handlar i en matbutik på den lilla Småländska orten. På parkeringen utanför blir de osams och börjar bråka.

För att lugna ner sig sätter sig kvinnan bakom parets bil med hunden, en American staffordshire terrier. Mannen sätter sig på förarplatsen i bilen och drar igen dörren.

Kvinnan har bundit fast hunden i dragkroken på bilen och säger till mannen att han inte kan köra iväg med bilen. När hon reser sig för att prata med 52-åringen rivstartar han plötsligt bilen och kör iväg, med hunden släpandes efter.

Försökte stoppa dödsfärden

Flera vittnen på parkeringen uppger hur de försökt ropa och gestikulera för att få mannen att stanna. En 24-årig man och hans sambo tar sin bil och kör efter mannen. När 52-åringen stannar gör 24-åringen ett försökt att ställa sig i vägen och få ett stopp på dödsfärden.

24-åringen beskriver i förhör hur 52-åringen knappt är kontaktbar. Han öppnar förardörren och ruskar mannen i armen. 52-åringen kör då plötsligt iväg och klämmer 24-åringen mellan bilarna och förstör också dennes bil. Hunden sitter forfarande fast i dragkroken.

24-åringen skadad lindrigt i ben och fot.

Det är först efter en fyra mil lång färd som 52-åringen säger sig förstå vad som hänt. Han tar då loss hunden och lägger den i ett dike, innan han kör vidare. Hunden är då så pass allvarligt skadad att den avlider.

Ett tiotal personer blev vittnen till händelsen och flera av dem uppger i förhör hur de försökt få stopp på mannen.

Kvinnan frias

Mannen hade druckit flera starköl under dagen, hade sedan tidigare indraget körkort och bilen som han körde var både avställd och belagd med körförbud.

Växjö tingsrätt dömer 52-åringen till tre månaders fängelse för bland annat grov olovlig körning och rattfylleri. Han har sedan tidigare dömts till fängelse för flera trafikbrott men blivit villkorligt frigiven. Därmed anser rätten att han förverkat sin villkorliga frigivning och dömer 52-åringen till tre månaders fängelse. Han ska även betala skadestånd till 24-åringen och hans sambo för sveda och värk samt ersättning för den skadade bilen.

Kvinnan, som åtalats för djurplågeri, frias helt då rätten anser att gärningen varit oaktsam men att hon inte själv kört bilen, samt att hon sagt till mannen att hunden var bunden till bilen. Bilen stod också på ett sådant sätt att det inte var uppenbart för henne att mannen skulle köra iväg. Därför ogillas åtalet mot kvinnan.