SD-politikerns lösning på klimatkrisen: Färre invandrare

Publicerad 2023-04-05

Stadshuset i Hässleholm.

Kommunfullmäktige i Hässleholm debatterade hur kommunen skulle minska sina utsläpp.

Då lanserade SD-politikern en lösning. Färre människor som andas.

– Så länge vi håller en stram invandring så kommer Sverige klara det här utan problem.

Det blev hetsig stämning i Hässleholms kommunfullmäktige i måndags. Under en debatt angående om kommunen skulle införa en koldioxidbudget eller inte gick Daniel Talmid (SD) upp i talarstolen, skriver Norra Skåne.

Han förklarade för kommunfullmäktige att koldioxid främst kommer från två källor.

– Jag vill göra två poängteringar. Det mesta av koldioxiden kommer från utandning från levande varelser. Resten kommer från förbränning av fossila bränslen.

Som försvar för att bränna fossila bränslen hänvisade Daniel Tilmid till Hans Rosling som enligt SD-politikern ska ha sagt ”burning coal saves babies”.

– Det är där mängden av energi går. Till att hålla oss varma. Till att rädda små barn från att frysa ihjäl.

Människor är värst

Han fortsatte med att förklara att det är levande varelser som är de värsta utsläppsbovarna. Men inte från industrier och transporter utan från luften vi andas ut. Med andra ord leder en minskande befolkning till att Sveriges koldioxidutsläpp minskar.

– Det är värt att tänka på. Att det är människor som släpper ut största delen av alla utsläpp. Sverige har sedan länge gått in i en negativ trend där vi släpper ut mindre och mindre. Anledningen är väldigt enkel. Förutom att vi är teknologiskt väldigt långt komna så är det så att den svenska befolkningen minskar. Då minskar även utsläppen.

Lösningen på problemet är med andra ord att fortsätta minska befolkningen. Då löser sig utsläppen av bara farten, enligt Daniel Talmids analys.

– Så länge vi håller en stram invandring så kommer Sverige klara det här utan problem.

Hanna Nilsson, SD i Hässleholm.

”Plumpt och långsökt”

Hanna Nilsson är ordförande för Sverigedemokraterna i Hässleholm. Hon säger att Daniel Tilmid inlägg i debatten inte speglar partiets officiella hållning.

– Vi tycker det var ett väldigt plumpt uttalande som vi inte ställer oss bakom. Det var väldigt långsökt. Vi vet att han inte menar något illa. Det var väldigt dumt sagt.

Så det är ingenting SD i Hässleholm ställer sig bakom?

– Nej, vi förstår hur han menade, men vi tyckte det var väldigt långsökt det har försökte få fram.