Småbarnsmamman Somayyeh ännu borta – man häktad för mord

Uppgifter: Kan finnas ekonomiska motiv

Uppdaterad 2022-04-10 | Publicerad 2022-04-09

Den nyblivna mamman Somayyeh, 40, har varit försvunnen i snart två månader.

Polisen utgår nu från att hon är död och mannen som suttit häktad för människorov är delgiven misstanke om mord.

– Vi förstod redan när det gått en dag att hon inte skulle komma tillbaka, för hon skulle aldrig lämna sin son frivilligt, säger hennes bror.

40-åriga småbarnsmamman Somayyeh har varit försvunnen sedan den 12 februari.

Somayyeh, eller Sasha som hon kallas av sin familj, var på väg hem efter jobbet som operationssjuksköterska på lördagskvällen den 12 februari.

Övervakningskamerabilder från tunnelbanestationen Stora Mossen i Stockholm visar hur hon går av tåget och passerar spärrarna, på väg hem till sin bostad i Bromma.

– Det gör ont att se. Hur hon kommer med sin ryggsäck, en påse i handen, säkert jättetrött efter en lång arbetsdag, och sedan bara försvinner, säger hennes bror.

Bilden på stationen är den sista helt bekräftade iakttagelsen av henne.

Kort efter försvinnandet häktades en man som hon kände för människorov.

Somayyeh sågs senast den 12 februari vid Stora Mossens tunnelbanestation i västra Stockholm.

”Inget tyder på att hon lever”

Somayyeh har ännu inte hittats, men då det snart gått två månader har utredningen ändrat karaktär och övergått från ett försvinnande till ett mordärende.

När mannen omhäktades var det därför för mord, inte människorov.

– Vi ser ingenting som tyder på att hon längre lever eller att hon håller sig undan frivilligt, säger kammaråklagare Josefina Yalo.

Somayyehs familj misstänkte tidigt att hon var död. Hon hade efter många års försök äntligen fått sitt första barn.

– Vi förstod redan när det gått en dag att hon inte skulle komma tillbaka, för hon skulle aldrig lämna sin son frivilligt. Hon var så lycklig när han kom, han var hennes mirakel, säger brodern.

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns det misstankar om att motivet bakom mordet kan vara av ekonomisk art. Somayyeh var en skötsam och ekonomisk person som bland annat ägde en villa.

Det finns också, enligt källor till Aftonbladet, en historik av våld. Den häktade mannen ska flera gånger ha anmälts för att ha slagit Somayyeh, men ingen av anmälningarna ledde till åtal och Somayyeh själv ska inte ha velat medverka i utredningarna.

Kammaråklagare Josefina Yalo säger att man alltid tittar på historiken i ärenden som detta, men att den häktade mannen i nuläget inte är delgiven misstanke för något annat brott än mord.

För Somayyehs familj kom uppgifterna om våldshistoriken som en chock.

– Jag önskar att vi hade vetat, då kanske det aldrig hade behövt gå så här långt, säger brodern.

Småbarnsmamman Somayyeh har varit försvunnen snart  två månader.

Nekar till brott

Mannen nekar till brott och har gjort så sedan han greps. Men hans berättelse har flera stora luckor enligt Aftonbladets uppgifter och han är på sannolika skäl misstänkt, den starkare misstankegraden.

Men just med tanke på att Somayyeh ännu inte hittats är utredningsläget svårt.

– Jättesvårt. Vi vet ju inte än vad som hänt henne, säger Josefina Yalo.

Brodern säger att ovissheten om vad som hänt hans syster är fruktansvärd och att familjen fruktar att de aldrig kommer att få svar.

– Jag tror aldrig att han kommer att erkänna. Om inte Somayyeh hittas kommer vi aldrig att få veta hur hon dog om inte han berättar det, och det är viktigt för oss att veta.

Flera tips har kommit till polisen om iakttagelser kring Somayyeh och den silverfärgade Saab 900 av årsmodell 1998 som den häktade mannen misstänks ha använt för att föra bort henne i.

Men inget av tipsen har ännu varit avgörande och polisen är fortsatt intresserade av allmänhetens iakttagelser från lördagskväll den 12 februari och fram till måndag den 14 februari. Bilen ska då ha setts på Kärsön i Ekerö kommun i västra Stockholms län.

Somayyehs son är åtta månader nu och ännu ovetande om dramatiken kring honom.

– Men någon dag kommer han att fråga vad som hände med hans mamma. Då vill jag kunna svara honom att vi gjorde allt vi kunde för att hitta henne, för det gör vi, säger Somayyehs bror.

Fotnot: Har du sett försvunna Somayyeh eller har du information som kan leda till att hon återfinns, ring polisen på 114 14.

Polisen söker tips om en Saab 900.

Följ ämnen i artikeln