Svenske Jonas kvar i Odessa: Det är på liv och död

Kan bli nästa stad att attackeras, enligt uppgifter

Publicerad 2022-03-03

Lekplatsen utanför huset är tom, delar av staden har barrikaderats och skottlossning hörs på håll.

På några dagar har Jonas Helwig, 37, och hans familj sett Odessa förvandlas till en stad som förbereder sig för krig.

– Vi har inhägnat vårt område och har satt ut vakter, säger han.

För en vecka sedan var livet som vanligt för Jonas, hans fru Aryna, 31, och dotter Ophelia.

Jonas och Aryna Helwig med dottern Ophelia.

Men allt ändrades den 24 februari, när Putin beslutade att invadera Ukraina. Den dagen dog 18 personer i staden i samband med en missilattack, enligt Reuters.

– Inte ens när vi fick höra att Putin invaderat Ukraina trodde vi på det. Folk fortsatte som vanligt, säger Jonas Helwig när Aftonbladet når honom på telefon.

Odessa ligger vid Svarta Havet i södra Ukraina, inte långt från den ryskannekterade Krimhalvön. De hårdaste striderna rasar just nu i Charkiv, Ukrainas näst största stad och huvudstaden Kiev. Under torsdagsmorgon kom uppgifter om att staden Cherson har fallit.

Men även i Odessa, landets tredje största stad, har explosioner och stridseld hörts sedan invasionen.

– Vi ser militärens båtar här som åker ut varje dag och skjuter mot fienden, säger Jonas.

Nu kommer uppgifter om att staden kan vara de ryska styrkornas nästa mål, rapporterar Fox News. Flera ryska krigsskepp ska vara på väg mot staden från Svarta Havet.

Oro för ryska sabotörer

Lekplatsen utanför höghuset som brukar vara full av barn står tom. I olika delar av staden har man byggt barrikader och skyttegravar och tillverkningen av molotovcocktails pågår. Folk handlar mat och material till militären.

Lekplatsen utanför familjen Helwigs hus.

Oron för ryska sabotörer i staden är stor.

– Vi har inhägnat hela vårt område och har vakter, vi boende patrullerar i grannskapet och kollar alla som kommer in med bilar. Man tittar efter sprängämnen och alla frågar de som ska in ”har ni nycklar?”. Man måste vara misstänksam, säger Jonas.

Han bor här med sin fru Aryna som är ukrainska, sedan tre år. Han älskar livet i turiststaden, havet och Odessabornas vänlighet. För tre månader sedan föddes deras gemensamma dotter Ophelia här.

Jonas och Aryna försöker att leva så normalt som möjligt, för hennes skull.

– Vi kan inte glömma henne i allt det här. Babylyckan finns när man lyfter upp i luften, ser in i hennes ögon och hon ler. I nästa sekund håller man henne intill sig så att hon inte ska se att man är ledsen.

– Sedan hämtar man sig och försöker visa att allt är som vanligt.  

Sover i skift

Familjen och en kompis som är på besök tillbringar större delen av tiden hemma. De ser på nyheter och har kontakt med vänner för att hålla sig uppdaterade om vad som händer. Vid larm om attacker går de ner i bombrummet som Jonas nu har inrett med soffa, tv och kylskåp.

Jonas har inrett ett bombrum i huset.

Om nätterna sover de i skift för att vara redo för en eventuell attack.

Över en halv miljon är hittills på flykt från kriget i Ukraina och familjen är redo att lämna Odessa om striderna kommer. Men det beslutet är inte självklart menar Jonas eftersom att det kan vara farligare att ge sig ut på vägarna än att stanna hemma.

Till skillnad från alla ukrainska män mellan 18 och 60 år är Jonas inte tvingad att ta upp vapen.

Men han funderar på att ansluta sig till främlingslegionen.

– Det här är på liv och död för oss. Det här är mitt land nu och jag känner att jag vill försvara det. Och det är inte bara Ukraina det handlar om, det handlar om att försvara barn här och i hela Europa som ska växa upp i framtiden.