Björn Söder anklagar Pride: ”Kopplingar till pedofili”

Publicerad 2023-08-03

Björn Söder (SD) går till angrepp mot Pride och säger att organisationen har pedofili-kopplingar.

Utspelet har mött kritik i sociala medier.

Nu svarar Sverigedemokraterna.

– Söders höjda tonläge är problematiskt, säger Linda Lindberg, SD-gruppledare.

Riksdagsledamoten Björn Söder (SD) har gått till angrepp mot Pride i flera inlägg på X (tidigare Twitter) där han bland annat påstår att arrangemanget har kopplingar till pedofili.

”Jag står upp för att försvara homo- och bisexuellas rättigheter. Men jag kommer aldrig försvara Pride och dess nära – och numera legitima – kopplingar till pedofili och barns involvering i vuxnas sexuella värld”, skriver Söder.

I ännu ett inlägg skriver han att alla ska få älska vem de vill, ”så länge ingen oskyldig drabbas”, att ”inte blanda i barn och minderåriga” och skriver att ”då får ni motstånd!”.

SD:s riksdagsledamot Björn Söder.

”Borde be om ursäkt”

Utrikesminister Tobias Billström (M) har reagerat på Söders utspel.

I ett eget inlägg på X kallar Billström det hela för ”föraktfullt, ovärdigt och fel”.

Han tycker att Söder är skyldig en ursäkt till alla som han menar att Söder ”svepande anklagar för helt fruktansvärda saker”.

Vidare skriver Billström att Pride är ett firande för allas rätt att älska vem man vill, för att leva som den man är samt att det är en självklarhet för honom själv och hela regeringen att ”stå upp för de fundamentala värden som är en del av vårt fria samhälle”.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) kommenterar Söders uttalande i en intervju med Aftonbladet och säger att hon helt håller med Billström.

– Det är förkastligt, kränkande och fel i sak. Jag känner mig också på uppriktigt sorgsen och bedrövad när en högt uppsatt riksdagsföreträdare uttrycker sig så här och särskilt när vi vet hur utsatta hbtq+-personer är och hur mycket hat och hot som förekommer mot personer i sociala medier, säger Brandberg.

Tobias Billström.

Kritiserar statsministern

Talmannen Andreas Norlén (M) höll på onsdagen ett invigningstal på Pride Park på Östermalms idrottsplats i Stockholm.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har också beslutat att låta Prideflaggan pryda Sagerska huset för första gången. Något som Kristersson själv beskrivit som ”en ny tradition”.

Även detta har Björn Söder reagerat på i ett X-inlägg som han senare raderat.

”Och nu legitimerar både talman Anders Norlén och statsminister Ulf Kristersson detta. Skrämmande! Att talman och statsminister legitimerar pedofili är helt oacceptabelt!”, skriver Söder.

SD:s svar på kritiken

I ett mejl till Aftonbladet kommenterar SD-gruppledaren Linda Lindberg uttalandena från Björn Söder.

”Det är förståeligt att Björn Söder hyser agg mot en politiskt färgad organisation som återkommande kritiserat och exkluderat vårt parti utan anledning. Söders utspel är riktat mot Pride som organisation och inte mot Hbt+-personer, vilket Björn också varit mycket tydlig med”, skriver Lindberg.

Vidare skriver hon att hon samtidigt har förståelse för Söders tankar kring att låta barn delta i en parad som enligt Lindberg i mångt och mycket kretsar kring sexuella utryck, dock anser hon att hans påståenden om pedofili är ”att ta kritiken onödigt långt”.

SD:s gruppchef Linda Lindberg på Almedalen, där hon ersatte Jimmie Åkesson som talare i somras.

”Vi vill värna en god ton mellan partierna i regeringsunderlaget och jag tycker att Söders höjda tonläge är problematiskt, vilket jag också har framfört till honom”, skriver Lindberg.

Ulf Kristersson publicerade under torsdagsmorgonen ett inlägg på sitt instagramkonto tillsammans med en bild när han står på en balkong utsmyckad med en Pride-flagga på Sagerska huset.

”Jag har förstått att det finns de som är kritiska mot att jag denna vecka pryder Sagerska med regnbågsflaggan. Jag gör det för att uppmärksamma Pride och den här veckans betydelse för vårt öppna samhälle. Och betydelsen av att alla ska ha rätt att leva som den man är, och älska vem man vill. Och bli respekterad för det”, skriver statsministern.

Stockholm Pride har avböjt kommentar.

Aftonbladet söker Björn Söder.

Ulf Kristersson på balongen på Sagerska huset.