Polisen i Jönköping räddade kollega – blev själv skadad

Publicerad 2024-01-10

En polis blev livshotande skadad – den andre oskadliggjorde gärningsmannen.

Båda två skadades under attacken i Jönköping.

– Det här är en traumatisk händelse, säger kommunpolisen Maja Karlsson.

När polisen skulle kontrollera en hotfull man i Jönköping under söndagen, gick den misstänkta gärningsmannen till attack med ett svärd, enligt uppgifter till TV4.

En av poliserna skadades allvarligt, den andra räddade livet på sin kollega – och skadades själv, vilket P4 var först att rapportera om.

Polismannen, som attackerades och skadades i handen fick avvärja gärningsmannen genom att använda sitt tjänstevapen och skjuta, med så kallad nödvärnsrätt.

– Han är inte allvarligt skadad, han fick lindrigare skador än den kollega som vårdas, säger Maja Karlsson, kommunpolis i Jönköping.

Kollegorna på polisen är väldigt omskakade av händelsen. Tankarna går främst till den kollega som fortfarande vårdas på sjukhus för sina skador och till hans familj.

– Det är en oro hos oss fortfarande. Vi är fortfarande väldigt berörda över hur fort det kan gå att någon av oss blir drabbad av den här typen av våld när vi arbetar.

Bild på insatsen.

Stoppade blödningen

Trots att han själv skadades lyckades polismannen stoppa kollegans blödning efter att han skjutit gärningsmannen. Snabbt efter kom fler patruller till platsen och kunde hjälpa till.

– Det är många som var involverade i den här akuta händelsen och som fick biträda och hjälpa till. De har räddat livet på den här kollegan, säger Maja Karlsson.

Hon fortsätter:

– Det här är en traumatisk händelse för alla involverade och det här ställer vår uppgift och funktion i samhället på sin spets. Det är inte ofta vi blir utsatta för den här typen av våld eller behöver använda vårt tjänstevapen. När det dessutom handlar om att det är en kollega som blivit skadad tar det allt hårdare.

Maja Karlsson.

Stabilt läge

Initialt var polismannen livshotande skadad. Läget har nu förbättrats och hans tillstånd uppges vara allvarligt men stabilt.

– Det lättar oss alla. Det är klart att man går lite på tå men så fort man får en sån positiv lägesuppdatering så blir man förstås lättad, säger Karlsson.

Även gärningsmannen vårdas fortsatt på sjukhus med allvarliga skador. Han har anhållits och delgivits misstanke om två försök till mord. Mannen har kunnat förhöras på sjukhuset, rapporterar P4 Jönköping.

Bild från Jönköping.

Följ ämnen i artikeln