OS-medaljör dömd för medhjälp till mordförsök

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-23

Direkt efter domen benådades ryske skidskytten Aleksandr Tichonov

Stockholm (TT)

Dömd för medhjälp till mordförsök.

Och samtidigt omedelbart benådad och frisläppt.

Den segdragna såpan kring ryska skidskytteförbundets ordförande Aleksandr Tichonov är över.

Följ ämnen
Ryssland

Den nu 60-årige Tichonov har i flera år varit jagad och efterlyst, men han har ändå utan problem kunnat fortsätta sina uppdrag inom det ryska landslaget och det internationella skidskytteförbundet, där han är vice ordförande.

Tichonov anklagades i augusti 2000 för att ha deltagit i en mordsammansvärjning mot Aman Tulejev, guvernör i Kemerovos län. Han greps, men släpptes snabbt mot borgen. Två år senare bad den ryska polisen om hjälp från Interpol för att förmå honom att närvara vid rättegången i Novosibirsk, där hans yngre bror tidigare har dömts till fyra års fängelse för samma händelse.

Benådades direkt

När Tichonov dömdes på måndagen benådades han direkt med hänvisning till en allmän amnesti utfärdad redan för sju år sedan. Enligt nyhetsbyrån Interfax förklarade han efter domen att han nu kommer att arbeta med att förbereda vinter-OS i Sotji 2014.

Tichonov – som under sin egen aktiva karriär tog fyra OS-guld 1968–80 – har flera gånger varit i blåsväder. 2002 anklagades han för att hårfint missat en tysk kameraman med ett vådaskott vid världscupstävlingarna i Östersund. Året därpå ska han ha hotat svenska skidskytteledare med repressalier sedan han upprörts över den svenska tullens agerande mot det ryska landslaget.

TT

Följ ämnen i artikeln