”Jag tog bort allt för att överleva”

Uppdaterad 2013-05-15 | Publicerad 2013-05-14

Emma opererade bort brösten för att fly från den ärftliga bröstcancergenen

Emma Högberg valde att operera bort sina bröst.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i Sverige - 20 kvinnor drabbas varje dag.

Bär man på en ärftlig gen ökar risken att utveckla tumörer i brösten med upp emot 80 procent.

– Jag tvekade inte alls, jag ville göra allt för att finnas till för mina barn, säger Emma Högberg som opererade bort sina bröst för att inte drabbas av cancer en andra gång.

Den amerikanska skådespelerskan Angelina Jolie har opererat bort sina bröst för att minska risken att drabbas av bröstcancer. Orsaken till den drastiska åtgärden är att hon bär på en ärftlig cancergen.

I Sverige drabbas varje år 8 000 kvinnor av bröstcancer. Det är den vanligaste kvinnliga cancersjukdomen och står för 30 procent av all kvinnlig cancer.

De som bär på ärftligt anlag för sjukdomen löper större risk att drabbas.

”Risken ökar 80 procent"

Mellan 5 och 10 procent av alla bröstcancerfall i Sverige beror på ärftliga faktorer. De fallen kännetecknas av ovanligt tidigt insjuknande och flera cancerfall band nära anhöriga.

Bland dem bär cirka en femtedel på cancergenerna BRCA1 och BRCA2.

– Då är risken väldigt stor att man insjuknar i bröstcancer, risken ökar med mellan 60 och 80 procent, säger Zakaria Einbeigi, läkare och bröstcancerexpert vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Norska Verdens Gang skriver i dag att 10 000 norska kvinnor kan vara bärare av en cancergen. I Sverige finns inga sådana siffror men enligt Zakaria Einbeigi är förekomsten av BRCA1- och 2 troligtvis likartad i Sverige.

– Så med vår befolkningsmängd skulle siffran kunna ligga mellan 15 000 och 20 000 bärare, säger han.

”Tvekade aldrig”

Emma Högberg, 34, från Åkersberga norr om Stockholm, är bärare av genmutationen BRCA1. Både hennes mamma och hennes syster har gått bort i bröstcancer och 2008 fick hon själv samma diagnos. Men Emma lyckades vinna över sjukdomen och nu är cancern borta.

När hon fick beskedet om att hon bär på genen bestämde Emma sig för att operera bort brösten, äggledarna och äggstockarna. 

– Jag sa till dem att ta bort allt. Jag hade precis fått min andra dotter och ville göra allt för att överleva och finnas till för mina barn, säger Emma Högberg.

”Minskar med 95 procent”

Emma Högberg är inte ensam om att lägga sig under kniven för att försöka hålla cancern borta. Varje år väljer omkring 150-200 kvinnor i Sverige att göra samma sak.

Vid preventiv mastektomi tas bröstvävnaden bort kirurgiskt och brösten kan sedan ersättas med kosmetiskt kirurgi.

– Vi rekommenderar absolut att göra ett sådant ingrepp. Risken att insjukna minskar då med ungefär 95 procent, säger Zakaria Einbeigi, men påpekar att det är ett beslut som man behöver tänka igenom noga.

– Det är individen själv som måste bestämma och man måste vara medveten om vad det innebär innan man gör det. Vissa unga kvinnor väljer att vänta med ingreppen eftersom de vill skaffa barn först.

Livsstil en orsak

Fler och fler kvinnor i Sverige drabbas av bröstcancer, trots det minskar dödstalet. Nu för tiden upptäcks tumörerna ofta tidigt då de fortfarande är små, dessutom har behandlingsmetoderna blivit bättre.

I de flesta fall vet man inte vad som är orsaken och man vet inte heller varför sjukdomsfallen ökar. Men man kan se att vår livsstil påverkar.

– Fler drabbas tidigare i livet, bland annat beroende på att man skaffar färre barn och ofta senare i livet. Många kvinnor ammar kortare perioder än förr, och man tar p-piller och sedan östrogen i övergångsåldern. Alla de sakerna kan påverka risken för att drabbas av bröstcancer, säger Zakaria Einbeigi.

Ångrar sig inte

Nu har det gått fyra år sedan Emma Högbergs operation. Hon ångrar inte sitt beslut men berättar att det har varit en stor omställning.

– En del av mig försvann och jag känner mig fortfarande obekväm med att jag inte har mina egna bröst. Men jag känner inte att jag gjorde fel, jag gjorde det som krävdes för att överleva.