38-åring svårt bränd i avlägsen fjällstuga

Publicerad 2012-05-18

Fick vänta i timmar på hjälp

En 38-årig man brännskadades svårt i en avlägsen fjällstuga i Haukejaure i går kväll.

På grund av dåligt väder kunde inte helikopter ta sig till mannen som fick vänta i cirka tre timmar på hjälp.

Vid 22.51 larmades polisen via fjällstugans nödtelefon om att en 38-årig man brännskadats svårt i Haukejaure, väster om Gällivare.

– Kokhett vatten har förorsakat skadorna men vi vet inte mer om hans tillstånd än att han är allvarligt bränd. Hur det har gått till är också oklart i nuläget, det viktigaste är att ta honom till vård, säger Hans Österlund, vakthavande befäl vid Norrbottenspolisen.

Civil helikopter

På grund av dåligt väder i Gällivare kunde ambulanshelikoptern inte lyfta för att undsätta mannen i behov av akut vård. Polisen tvingades därför hitta ett annat alternativ och tog sig med hjälp av en civil helikopter från Abisko till platsen.

– Den lyckades flyga runt dimbanker och ta sig dit, säger Hans Österlund.

Transport till sjukhus

Cirka tre timmar efter larmet rapporterades att den helikoptern har lyft från fjällstugan och vid 02.16 uppgav polisen att 38-åringen var på väg mot en väntande ambulans i Ritsem.

02.29 uppgavs 38-åringen ha tagits om hand av ambulanspersonal för vidare transport mot sjukhus.

– Han fördes till Gällivare sjukhus för vård, säger Tomas Schäufele, länsvaktahavande vid Norrbottenspolisen på fredagsmorgonen.

Avståndet mellan Ritsem och sjukhuset är cirka 18 mil, vilket gjorde att det dröjde innan ambulansen var framme. Men enligt polisen var mannens skador inte livshotande och han var vid medvetande under färden.

Enligt TT fick mannen lämna sjukhuset under fredagen.