Sportaffär säljer flickcykeln Engla

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-24

”Olycklig” koppling till den mördade Engla

Bilden av Engla cyklandes strax innan hon mördades skakade Sverige.

Nu säljer Team Sportia en flickcykel med Englas namn.

– Vi gjorde inte den kopplingen, säger Fredrik Andreasson, vd.

För två år sedan blev tioåriga Engla Höglund bortrövad och mördad. Den sista bilden som togs av henne var när hon ensam cyklade hem efter att ha träffat kompisar vid en fotbollsplan.

Reflekterade inte

Enligt Fredrik Andreasson, vd för Team Sportia, var detta ingenting de reflekterade över när de lanserade flickcykeln Engla.

– Vi har ett cykelråd som behandlar alla sådana frågor innan cyklarna når marknaden och där gjordes aldrig den kopplingen. Men visst, det är extremt känsligt såklart, säger han.

Varför fick cykeln namnet Engla?

– Jag kan inte säga exakt varför. Men vår cykelansvarig, som också har tagit fram modellen, hans dotter heter Engla. Så det är alla gånger där namnet kommer ifrån.

Namnet ses över

Team Sportia kommer nu se över valet av namn på den nya flickcykeln.

– Jag kommer definitivt ta frågan vidare till vårt cykelgäng. Kopplingen är otroligt olycklig och det sista vi vill göra är att uppröra folk, säger Fredrik Andreasson.

Englas mamma, Carina Höglund, kände inte till att Team Sportias nya cykel bär samma namn som hennes mördade dotter.

– Frågan är om det refererar till samma Engla. Om det gör det och det finns en baktanke till namnet så är det nog inte så lyckat. Då skapar det nog mer rädsla än något positivt. Men det är ingenting jag blir upprörd över, säger hon.