Syrisk viceministers avhopp för tankarna till Libyen

Alla höjdare måste välja sida – rädda sitt skinn eller fortsätta vara lojala mot diktatorn.

Abdo Husameddine, Syriens vice oljeminister, har hoppat av regimen.

Syriens regering har drabbats av sitt första tunga avhopp.

Ett tecken på regimens begynnande sönderfall.

Abdo Husameddine var visserligen bara biträdande oljeminister men har under decennier betraktats som en lojal insider i Bashar al-Assads organisation.

När han nu via ett offentligt framträdande på Youtube hoppar av och dessutom manar andra ministrar att "överge det sjunkande skeppet" är det ett hårt slag för diktator Bashar al-Assad. Tidigare har ett antal högre militärer hoppat av och bytt sida. Men Husameddine är den förste i Assads civila regering som byter sida.

Det faktum att avhoppet kommer så snart efter att Assads trupper återtagit de delar av staden Homs som varit ett av motståndsrörelsen huvudfästen ger förnyad energi åt oppositionen efter ett svårt bakslag.

Avgrund

Den optimistiskt lagde drar givetvis paralleller till vad som hände i Libyen förra året. Det var efter att Gaddafi drabbats av flera tunga avhopp som oppositionen på allvar kunde utmana diktatorn.

Kanske är utvecklingen på väg åt samma håll i Syrien.

Biträdande oljeministern hävdar att han går över till oppositionen för att han inte kan acceptera det fortsatta dödandet av civila.

– Dem som ni hävdar är ert folk har ni utsatt för ett år av sorg och ledsamheter, förnekat dem deras grundläggande mänskliga rättigheter och fört landet till randen av avgrunden, sa Husameddine och verkade rikta sig direkt till Assad där hans satt på en soffa på okänd ort, iförd kavaj och slips.

Biträdande oljeministerns motiv låter ädla. Men bakom orden kan man ana andra överväganden. Han har gjort en bedömning av Assad chanser att sitta kvar vid makten och dragit slutsatsen att diktatorns chanser till överlevnad är små. De som hoppar av i ett tidigt skede och går över till oppositionen har en större chans att kunna fortsätta vara en del av maktapparaten när Assad har fallit.

Hårda straff

Precis samma överväganden tvingas nu alla generaler, ministrar och andra förtrogna runt Assad göra. Om de stannar kvar och stödjer diktatorn in i det sista är risken stor att de själva dödas eller döms till hårda straff när de nya makthavarna väl tagit över. Men det är inte riskfritt att hoppa av heller. Regimen är fortfarande den starkare och i huvudsak i kontroll av landet. Även om Assads chanser att klänga sig kvar på sikt är så kan det ta mycket lång tid att störta honom.

Avhoppet kommer i ett skede när det internationella trycket mot Syrien ökar. Förre FN-chefen Kofi Annan är på väg till Damaskus för att övertyga Assad att sätta stopp för dödandet. Fler och fler amerikanska politiker vill ha ett internationellt ingripande i Syrien.

Men det är långt kvar till Nato-attacker liknande de vi såg i Libyen. Syrien har ett betydligt bättre luftförsvar. Och Kina och Ryssland fortsätter att vägra släppa igenom några tuffa resolutioner i FN:s säkerhetsråd.

Chansen att Assad går samma väg som Gaddafi är stor. Men det kommer att ta mycket längre tid.