Tobias Billström svarar på korankritiken: ”Informerar gärna”

Publicerad 2023-07-25

Socialdemokraternas utrikespolitiske talespersonen Morgan Johansson, kräver att regeringen informerar riksdagen om korankrisen, det rapporterar TT.

Nu svarar utrikesminister Tobias Billström på kritiken.

”Jag informerar gärna riksdagen om regeringens arbete, skriver utrikesminister Tobias Billström i ett sms till Aftonbladet.

Morgan Johansson kommer att ta kontakt med utrikesutskottets ordförande.

– Vi befinner oss i väldigt dramatiskt läge som har förvärrats successivt, säger Morgan Johansson.

Han säger att syftet är att regeringen ska redovisa hur de ser på krisen och vilka åtgärder som vidtas.

– Regeringen har också skyldighet att redovisa vad man gör och jag kan bara konstatera att regeringen hittills har legat lågt under den här krisen och i praktiken inte sagt någonting, säger Morgan Johansson.

Billström bryter tystnaden

Under tisdagseftermiddagen skrev utrikesminister Tobias Billström till Aftonbladet:

”Jag informerar gärna riksdagen om regeringens arbete”.

Han fortsätter:

”Regeringens högsta prioritet i nuläget är säkerheten för svenska medborgare i riket och utomlands. Om detta arbete och mer lkommer jag att berätta för riksdagen när jag kommer till utrikesutskottet. Jag har föreslagit för utrikesutskottet att jag kommer redan nu på torsdag”.

Morgan Johansson svarade Billström i Studio Ett:

– Det är förstås bra att han gör det, eftersom vi har begärt det, men det hade varit bättre om han hade gjort det på eget bevåg, säger Morgan Johansson i Studio ett.

På mötet med utskottet förtydligar Billström vad som kommer att sägas.

”Jag kommer att berätta om det intensiva diplomatiska arbete som pågår, och att regeringens högsta prioritet just nu är säkerheten för svenska medborgare i riket och utomlands.”

Han fortsätter:

”Vi är i ett känsligt läge, och mycket av det arbete som regeringen gör nu kan vi av naturliga skäl inte berätta om offentligt”.

Miljöpartiets kommentar

I ett mejl till Aftonbladet skriver Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Rasmus Ling:

”Såväl koranbränningarna som omvärldens reaktioner behöver hanteras med kallt huvud och sunt förnuft. Regeringens förslag om att villkora svensk demonstrationsrätt med att auktoritära stater inte ska uppröras är en farlig väg att gå.

Rasmus Ling, Miljöpartiet.

Det finns flera aspekter av lagstiftningen som kan ses över, men detta borde inte ske i panik utan under ordnade och långsiktiga former. Miljöpartiet ser både en justering av hetslagstiftningen och en skärpning av diskrimineringslagen som möjliga åtgärder, samtidigt som vi vill stärka arbetet mot rasism och islamofobi i Sverige.

Det vore även välkommet med en rättslig prövning av gällande lagstiftning.” 

L: ”Står bakom svensk yttrandefrihet”

Liberalerna skriver i ett mejl till Aftonbladet att:

"Liberalerna står bakom svensk yttrandefrihet. Den allvarliga attacken på svenska ambassaden har skapat en allvarlig situation. Vi följer läget noggrant."

Vänsterpartiet har avböjt att kommentera.

Aftonbladet söker riksdagspartierna.