Barnens kattdödartävling ställs in efter hatstorm: ”Vi är besvikna”

Publicerad 2023-04-20

Vildkatter bedöms är ett stort problem i Nya Zeeland.

Barnen skulle tävla om att döda så många vildkatter som möjligt.

Men efter flera ”elaka och olämpliga mejl” ställer arrangören i den nya zeeländska staden in.

Nu får de istället försöka hitta och döda vilda grisar, hjortar och harar.

Varje år genomförs kattjakten i den lilla staden Canterbury i södra Nya Zeeland. Från och med i år var planen att införa en barnklass för de minsta jägarna, barn under 14 år.

Barnen tillåts inte döda husdjur, men däremot så många vilda katter som möjligt. Det barn som skulle komma att döda flest vildkatter skulle vinna 250 nya zeeländska dollar – motsvarande 1 600 kronor, rapporterar BBC.

Kan råka döda husdjur

Men risken är för stor att barnen ska döda någons husdjur. Det säger en representant från New Zealand's Society for the Prevention of Cruelty to Animals till nyhetsbyrån AFP.

– Barn kan inte skilja mellan en vildkatt, herrelös katt eller skrämd tamkatt.

På grund av barnens bristande känsla för katternas status har organisationen velat ställa in evenemanget. Det har också funnits oro för att tamkatter ska ”fångas i korselden” när jakten blir som mest intensiv.

Grisar, hjortar och harar

Efter att de fått flera ”elaka och olämpliga mejl” väljer organisatörerna att stoppa den nya barnklassen. Men även om det inte blir någon kattjakt för barnen är det precis som tidigare år fritt fram att slå ihjäl andra invasiva arter som vilda grisar, hjortar och harar.

"Vi är besvikna och ber om ursäkt för de som var glada över att få delta i något som handlar om att skydda våra inhemska fåglar och andra sårbara arter.", skrev de på sin Facebooksida.

Akaroa Banks i Canterbury-regionen.

Vill rädda fåglar

Nya Zeeland har stora problem med vildkatter och andra invasiva arter som slår ut den inhemska faunan. Beräkningar från Royal Forest and Bird Protection Society uppskattar att ungefär 1,1 miljoner inhemska fåglar dödas av katter varje år. Till det ska läggas tiotals miljoner icke-inhemska fåglar. Så jakten har stort stöd i landet. Eller som en upprörd bybo kommenterade på Facebook efter beskedet:

”Om bara folk visste vilken skada vilda katter orsakar här. De påverkar vårt jordbruk. Vilda katter bär på sjukdomar. Vi kommer fortsätta skjuta dem så länge vi ser dem".

Följ ämnen i artikeln