Önske-klappen: ett mysigt skatteavdrag

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-21

Återinför rot-avdraget!

Som gammal hustomte har jag ett bra förslag till regeringen om en vänlig jul- och nyårsklapp till svenska folket.

Kanske klappen låter lite trist. Men jag lovar - den tas emot med glädje, ger oss chans att piffa upp villor, stugor och bostadsrätter, minskar vår skatt och tar död på skumma svartjobbare.

Klappen är att återinföra rot-avdraget.

Mysigt skatteavdrag

Avdraget heter faktiskt så. Rot står för reparation, tillbyggnad, ombyggnad. Som man alltså kan ge mysigt skatteavdrag.

Det gav faktiskt, i senaste omgången, hela 11 miljarder kronor i skattelättnad för tiotusentals svenskar som kunde reparera och bygga om i bostadsrätter och villor. Avdraget togs bort 1999.

Så här funkade det:

30 procent av godkända hantverkares arbetskostnader kunde dras av i deklarationen. Max 14 000 kr för villor och fritidshus. För bostadsrätt 7 000 kr.

Familjer med både villa och fritidshus fick dra av för bägge husen, alltså upp till 28 000 kr. För kombinationen bostadsrätt/fritidshus max 21 000. För borätt i villa- eller radhusform godkändes helt "villaavdrag".

Avdragen gällde för alla möjliga nyttigheter. Från dränering av villan till el, vatten, avlopp, jord- och bergvärme, nytt kök, badrum, tapetsering, målning - rubbet.

Några dagar före julafton knallar jag upp på finansdepartementet för ett samtal med biträdande finansminister Lars-Erik Lövdén, som även fungerar som landets bostadsminister (i brist på ett riktigt bostadsdepartement, en höstlig julklapp jag otåligt väntar mig efter valet i september 2002).

Lövdén tveksam

Jag frågar förstås Lövdén om han tänker återinföra rot-avdraget, men det verkar inte så. Just nu. Fast jag tror nog att det kan bli aktuellt. Riksdagens revisorer tror faktiskt det.

Rot-avdrag är nämligen bra. Inga jättebelopp. Ändå hederliga morötter som på ett vettigt sätt gagnar miljö, byggnadsvård, energisparande ekonomi och arbetsmarknad.

Det sistnämnda är väsentligt. Fler riktiga jobb. Sanerat svart-skumrask.

Vi som varit snälla svenskar hela året kan väl få denne klapp med ett litet rim:

Denna klapp är rena boten

Lockar fram ett folkhems-skratt

Om Lövdén, så slängd i roten

snickrar avdrag för vår skatt

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln