Kung Bore har fått kalla fötter

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-10-20

Norges förutsägelse: Svensk vinter fryser inne

Sverige slipper en ny extremkall vinter.

Det visar en säsongsprognos från norska Meteorologisk institutt.

- Om den visar sig stämma, blir inte vintern lika kall som de två senaste vi har haft, säger Markku Rummukainen, klimatforskare på SMHI.

Rummukainen.

Under hela tremånadersperioden november 2011 till januari 2012 blir det i genomsnitt 1,5 grader varmare än normalt i stora delar av norra Sverige.

I östra Svealand ner över Småland mot Västkusten blir det en grad varmare och i Skåne en halv grad varmare än normalt, enligt en säsongsprognos från norska Meteorologisk institutt.

Hittills i år verkar prognosen stämma – kylan ligger på efterkälken:

– Det är bara två stationer som har fått vinter, nämligen Tarfala och Stekenjokk i Lapplandsfjällen. Just i Lapplandsfjällen brukar vintern komma

10–15 oktober, så man kan säga att den är försenad där, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Två grader mildare

I Meteorologisk institutts säsongsprognos redovisas genomsnittstemperaturen vintern 2011/12 jämfört med normalen, som är perioden 1961–90. Vintrarna under den 30-årsperioden var något kallare än flertalet av de vi haft de senaste årtiondena.

När SMHI jämförde temperaturerna under perioden 1991–2005 med 1961–90 så visade det sig att de svenska vintrarna har varit nästan två grader mildare under 1991–2005 jämfört med 1961–90.

Så hur blir temperaturen

i Sverige i förhållande till 1991–2005, enligt Meteorologisk institutts säsongsprognos?

– Det skulle likna flertalet vintrar som vi har haft de senaste 20 åren och absolut inte bli lika kallt som de två senaste vintrarna. Men inte heller skulle det bli tal om den mildaste vintern från senare år heller, säger Markku Rummukainen, klimatforskare på SMHI.

”Svårt att bevisa”

Han konstaterar att Meteorologisk institutts säsongsprognos bör betraktas som osäker:

– Det finns en vetenskaplig metodik bakom, men det har hittills varit svårt att bevisa att säsongsprognoser kan bli träffsäkra, speciellt för Norden.

Följ ämnen i artikeln