Brist på svenska gubbar i midsommar

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2015-06-12

I maj såg det ut att gå vägen. Men nu, med bara en vecka kvar till midsommar, har verkligheten kommit i kapp och det står klart att det kommer att råda brist på svenska jordgubbar till midsommar.

– Det är ju en katastrof för svenska folket och också för jordgubbsodlarna. Odlarna har gjort vad de kan. Det här är deras levebröd och de vill inte misslyckas, säger Anders Hagberg, ordförande i LRF Trädgårds bärsektion.

Boven i bärbristdramat är en kombination av en tidig midsommar och vädret. För att få fram tillräckligt mycket jordgubbar i tid efter den kalla våren hade temperaturen behövt ligga på 25 grader på dagarna och 15 grader på nätterna de senaste två veckorna. Och så har det långt ifrån varit.

– Nu hade vi behövt minst en vecka till med sådant väder som vi har i dag. Då hade situationen kanske rätat upp sig. Men om ett par dagar blir det kallare igen och då stoppar mognaden upp.

Det kommer att finnas svenska jordgubbar att tillgå, framför allt då sådana som odlas i tunnlar. Men det räcker inte till alla och för den som vill landa några liter av de svenska bären gäller det att vara på hugget.

– Man får vara ute tidigt på morgonen när bären kommer till försäljningsställena, säger Anders Hagberg.

TT

ANNONS