Ebba Busch om vindkraften: Lynnig älskare som kommer och går

Publicerad 2023-07-06

Svenska hushåll bör spara pengar inför den kommande vinterns höga elpriser, uppmanar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

I en intervju med Aftonbladet berättar hon om varför utbyggnaden av vindkraft snart kan behöva pausas, Kristdemokraternas interna kriser och att Annie Lööfs avgång har gett perspektiv på den egna karriären.

– Det var riktigt tungt att kliva ut på Almedalsscenen i år, säger Ebba Busch.

Ebba Busch har precis avverkat en presskonferens om läget i Sveriges elnät när Aftonbladet träffar statsrådet i regeringskvarteren.

I klartext ser det inte optimalt ut. Det svenska elsystemet är inte så robust som det skulle kunna vara. Och framför allt: höga elpriser är återigen att vänta senare i år.

– Elpriserna är fullkomligt labila och det är ett problem. Jag utgår från att det kommer att vara alldeles för dyrt även i vinter och svenska hushåll bör fortsätta vara försiktiga med sin hushållskassa och ta höjd för att elräkningarna tyvärr kommer att vara för höga, säger Ebba Busch över en kopp kaffe med Aftonbladet.

Under det här året beräknas elstöd för omkring 54 miljarder kronor betalas ut till hushåll och företag. Men redan nästa år kommer elstöden att bli mindre, om det överhuvudtaget blir några. Konjunkturinstitutet räknar med knappt hälften och Svenska Kraftnät talar om 20 miljarder kronor.

– Man kan inte utgå ifrån att det kommer elstöd på det sättet som det gjorde nu under vintern. Det beror på att kapacitetsavgifterna, som vi använde för att betala ut till konsumenterna, är lägre och att EU säger att vi inte kommer att få använda medlen på det sättet framöver, säger statsrådet.

Ebba Busch (KD).

Arbetar för att sänka skatten på el

Nyligen öppnade Socialdemokraterna för att sänka elskatten som en åtgärd för att lindra elkostnaderna för hushåll och företag. Ebba Busch välkomnar S besked och säger att Kristdemokraterna nu arbetar för att få till en skattesänkning på el i nästa års statsbudget, som just nu förhandlas.

– Som partiledare för KD har jag varit väldigt tydlig med att vi tycker att det är mycket mer attraktivt än elstöd.

En stor strid som utspelat sig i svensk politik är den om kärnkraften. Under en längre tid har partier till vänster, inklusive Centerpartiet, argumenterat för att vindkraft i stor mån ska ersätta kärnkraften – som på sikt ska läggas ner. Under kort tid har även flera kärnreaktorer stängts, med motiveringen att det skulle vara kommersiella skäl.

Ebba Busch och regeringen har godkänt ett antal större vindkraftsprojekt till havs, men enligt närings- och energiministern har Sverige snart så pass hög andel väderberoende kraftproduktion att nya vindkraftsparker inte kan godkännas av regeringen eftersom det innebär slitningar på elnätet och mycket varierande priser.

– Systemet är så skört nu, där vi är på väg mot en situation där vi inte kan säga ja till ny vindkraft därför att systemet inte klarar av väderproduktion som kommer och går som den vill.

Busch: ”Elpriserna är fullkomligt labila och det är ett problem”

”Ny kärnkraft skulle göra det lugnt och tryggt”

Byggs inte ny kärnkraft, kommer det inte heller vara möjligt att bygga ut vindkraften, anser Ebba Busch. Tidöpartierna är överens om att elmarknaden ska ses över för att eventuellt kunna ge extra betalt till elproducenter som levererar stabil elproduktion – där kärnkraften är ett exempel.

– Vi börjar premiera att man levererar som ett väldigt stadigt äktenskap och inte som någon lynnig älskare som kommer och går.

– Energisystemet skulle må bra av ny, fullskalig kärnkraft i Sverige. Det skulle göra det lugnt och tryggt.

När Tidöavtalet skrevs under i oktober förra året var de fyra partierna överens om att statliga energibolaget Vattenfall ska beordras att upphandla ny kärnkraft. Nu, nio månader senare, är Ebba Busch inte säker på att det krävs. Hon anser att Vattenfall ändå är på väg att bygga ut kärnkraften, utan att det behövs ett formellt uppdrag av regeringen för det.

– Det beror på vad som händer. Det är för tidigt att säga. Vattenfall är ett livskraftigt bolag och det vill man värna, såklart, säger Ebba Busch.

Opinionsläget: Ligger under riksdagsspärren

KD faller i opinionen. I Statistiska centralbyråns senaste stora mätning i maj fick KD ett väljarstöd på 3,7 procent och hamnar därmed under riksdagsspärren.

Ebba Busch har personligen ett starkt förtroende bland väljarna, men partiet ligger alltså efter. Trots det är KD-ledaren inte orolig för opinionsläget för hennes parti.

– Jag vet vad det är vi har lovat väljarna att göra. Jag har en plan för hur vi ska verkställa det.

– Jag tror att vi får ett högre stöd när vi levererar och när vi inte har veckor, i vissa fall månader, av medierapportering av personkonflikter.

Under året har KD plågats av den interna konflikten mellan Europaparlamentarikern Sara Skyttedal och den före detta partisekreteraren Johan Ingerö, en konflikt som slutade med att Ingerö lämnade sitt uppdrag.

Dessutom har den före detta partitoppen Lars Adaktusson haft en lång konflikt med Ebba Busch. När Adaktusson nyligen släppte en biografi, där han återigen kritiserar partiledarens ledarskap, slets såren upp igen.

– En del tycker att jag har varit tuff. Men mitt fokus är Sveriges bästa, inte någon enskild persons plattform, säger Ebba Busch.

Annie Lööf och Ebba Busch under Lööfs avtackning i riksdagen.

”Hotet är en del av min familjs vardag”

För en partiledare är det i dag en del av vardagen att utstå hat och hot. Ebba Busch säger att Centerledaren Annie Lööfs avgång, med de intervjuer hon har gett där hon berättat om den ilska hon mötts av, har gett även KD-ledaren perspektiv på den egna situationen.

– Jag pratar inte så mycket om min säkerhetssituation, men allt som Annie Lööf beskriver kan jag relatera till. Därför har det också varit väldigt jobbigt att Annie Lööf har avgått, att höra hennes slutintervjuer och hennes reflektioner, för jag känner igen väldigt mycket.

– Det var riktigt tungt att kliva ut på Almedalsscenen i år.

På grund av hotnivån?

– Ja, och den har inte förändrats så mycket. Men den är reell, den är på riktigt, den är en del av min familjs vardag.