Henrik Jönsson slår tillbaka mot Andersson: Saknar demokratisk kompass

Publicerad 2024-02-16

S-ledaren Magdalena Anderssons ifrågasättande av vem som finansierar debattören Henrik Jönsson har väckt stark kritik.

Henrik Jönsson kallar agerandet ”demokratiskt ganska obehagligt”.

– Det är inte bara dåligt omdöme, det vittnar om avsaknad av demokratisk kompass.

I en intervju med Dagens Nyheter hävdar Magdalena Andersson att det pågår en kampanj mot henne och hennes parti.

I intervjun pekar Magdalena Andersson ut debattören och youtubern Henrik Jönsson och ifrågasätter vem som finansierar honom.

Tilltaget har väckt kritik och debatt, där S-ledarens utpekande av en enskild debattör ses som anmärkningsvärt.

Henrik Jönsson, som nu hamnat i händelsernas centrum, säger att agerandet är ”anmärkningsvärt”.

– Det är på allvar demokratiskt ganska obehagligt. Att oppositionen och hennes pressansvarig, i Sveriges mest välrenommerade och största dagstidning, väljer att misstänkliggöra en enskild medborgares kritik av hennes parti.

– Det är inte bara dåligt omdöme, det vittnar om avsaknad av demokratisk kompass.

Henrik Jönsson.

”Underminera kritik mot socialdemokratin”

I intervjun med DN pratar Magdalena Andersson om ryska påverkansoperationer och påstår efter det att en typ av kampanj riktas även mot hennes parti. Därefter tar hon upp Henrik Jönsson.

– Vem finansierar honom?, frågar S-ledaren i intervjun.

Henrik Jönsson säger att han uppfattar Magdalena Anderssons uttalande som ett försök att misstänkligöra hans trovärdighet som person och opinionsbildare.

– Det här är ett helt havererat försök att driva en linje där man ska underminera kritik mot socialdemokratin genom att försöka koppla det till suspekta källor.

Frågan om finansiering kommer upp i intervjun, hur finansierar du dig?

– Jag är helt finansierad genom frivilliga donationer. Nästan allt jag får är Swish som kommer från vanliga privatpersoner. Jag har hållit på med det här i sex års tid.

– Jag har gjort det för att jag har tyckt att det var kul och för att jag på riktigt har ett samhällsengagemang och jag är entreprenör och därför vill jag lyfta perspektiv om marknadsliberalism, varför företagande är viktigt och frihetsfrågor. Efterhand har jag byggt upp en publik av småföretagare, vanligt folk, folk som är allmänborgerliga. De skickar en hundring, ibland en tusenlapp.

Magdalena Andersson (S)

”Finns ingen som kan påverka vad jag säger”

Under den tiden som du har haft Youtube-kanalen, har du någonsin fått finansiering från annat håll?

– Jag tar emot pengar från alla som vill ge mig pengar, men det finns ingen som kan påverka vad jag säger. Det är klart att det har funnits en och annan företagare som har velat skicka en lite större summa på några tiotusen eller så, men det är inte som att det finns någon konspiration, alltså att Kreml finansierar min lilla Youtube-kanal. Det är ju helt befängt.

Aftonbladet söker Magdalena Andersson.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.