”Det är något skumt med bröd som är färskt i tio dagar”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-17

Författaren till ”Den hemlige kocken” chattade med aftonbladet.se:s läsare

Mats-Eric Nilsson har skrivit boken ”Den hemlige kocken”. Där avslöjas hur livsmedelsproducenterna lurar konsumenterna.

I dag chattade han med aftonbladet.se:s läsare.

– Det viktiga är att vi konsumenter inte sväljer all reklam och därmed en massa dålig mat, säger han.

Läsarnas funderingar kring maten vi stoppar vi oss var många. Signaturen ”Tove” undrade hur man som konsument kan ta reda på vilka produkter som är "bluff.

Här följer hela chatten med Mats-Erik Nilsson:

Carina: Vilka tillsatser tycker du är mest onödiga i maten?

Mats-Eric Nilsson: Alla tillsatser som är så att säga kosmetiska. Det vill säga alla smakämnen, färgämnen, förtjockningsmedel, smakförstärkare.

pontusrabe: Hej, vilka är de vanligaste bluffarna?

Mats-Eric: Att man på förpackningens framsida påstår att produkten är framställd på ett naurligt sätt av riktiga råvaror när den i själva verket mest består av tillsatser.

Marcus_JJ: Hej Mats-Eric. Alla dessa tillsatser, mår vi dåligt av dem?

Mats-Eric: Nja, de flesta är ganska ofarliga. Men det finns ett antal tillsatser som kan vara hälsofarliga, särskilt i kombination med varandra. Och om detta, den så kallade cocktail-effekten, vet forskarna ännu alltför lite.

Emma: Är det sant att tryffelolja inte innehåller någon tryffel?

Mats-Eric: Ja, det är sant. Det går inte att smaksätta olja med tryffel. Så all tryffelolja har fått sin smak från aromämne och inte från svampen.

tryffelhund: Vilka produkter har ofta många onaturliga tillsatser?

Mats-Eric: En grupp är lightprodukter. När man tar bort det naturliga fettet försvinner smak och konsistens vilket måste kompenseras på konstgjord väg. Så lightmaten har ofta extra långa innehållsförteckningar.

Mumfi: Hej! Vem bryr sig egentligen om att "färskpressad juice" kan ha stått i lager i flera månader? Det är väl smaken som spelar roll?

Mats-Eric: Javisst. Ytterst är det ju varje konsument som måste bestämma vad man vill äta och vad som smakar gott. Men samtidigt vill man ju inte bli lurad och innan man bestämmer sig för vilken produkt man väljer kanske man ska ha några korrekta basfakta. Och visst är det stor skillnad på gammal och nypressad juice rent smakmässigt. Om man haft möjligheten att verkligen jämföra.

Caroline: Finns det något man kan köpa som inte är "farligt"?

Mats-Eric: De flesta matbluffar jag pratar om är inte farliga. Men visst finns det massor av bra alternativ till de produkter som är fulla av tillsatser. Men då måste man som konsument börja läsa innehållsförteckningarna. Dessutom innehåller min bok många tips.

TK: Du säger att alla "kosmetiska" tillsatser är onödiga. Men vem vill äta grådaskig och oaptitlig mat? Tillsatserna finns ju där av en anledning. Jag tror att folk till stor del köper mat som är som de är vana att ha den. Skulle grå lax gå att sälja? Eller skinka som är grå? För det är ju så de blir utan tillsatser.

Mats-Eric: I de flesta fall ser produkter som bygger på riklig mängd av riktiga råvaror aptitlig ut. Det är den hårdhänta produktionsprocessen och den lilla mängden äkta råvaror som skapar problem med utseende och smak. Färgen på skinka och lax är lite speciellt eftersom vi under ett antal decennier vant oss vid att de ska ha en färg som inte är naturlig.

Tove: Hur skall man som konsument kunna ta reda på vilka produkter som är "bluff"?

Mats-Eric: Det första är att inte titta så mycket på paketets framsida utan att läsa innehållsförteckningen noga. Dessutom måste man börja tänka lite kritiskt. Om en mjukost kan stå okyld på hyllan i ett år i butiken, hur är den då tillverkad och vad kan den då innehålla? Samma sak gäller bröd som är färskt tio dagar. Det är något skumt med det.

Niklas: Men om det är fusk då får ju vi sätta dit handlarna och ansvariga. Då är väl detta en form av bedrägeri?

Mats-Eric: Somliga påståenden är säkert vilseledande marknadsföring och något slags regelbrott. Men mycket ligger på en glidande skala. Det viktiga är att vi konsumenter inte sväljer all reklam och därmed en massa dålig mat. Och om din handlare inte vill ta in de goda alternativen, byt butik!

Tove: Äter du själv annorlunda sedan din "upptäckt"?

Mats-Eric: Ja, helt annorlunda. Jag ratar alla produkter med en massa tillsatser. Trots att tillsatserna är så vanliga går det faktiskt att välja bort dem. Även i vanliga butiker finns en hel del alternativ och dessutom fräscha råvaror som bara väntar på att bli tillagade.

Anonym: Varför står det inte på frukt och grönsaker vilka preparat dem är besprutade med? Det måste ju vara en rätt stor mängd vi får i oss?

Mats-Eric: Jag är ingen expert på de reglerna. Men det ska stå på lådan som de levereras i vilket ämne som använts, så handlaren ska kunna informera dig.

Daniel: Hej Mats Eric Nilsson. Vad fick dig att vilja skriva boken "Den hemlige kocken" ?

Mats-Eric: Att jag och min brorsa för fem år sedan åt en Magnum Pistage och då upptäckte hur många tillsatser den innehöll. Sedan började jag nysta vidare och blev förvånad över hur hela sortimentet är impregnerat med alla möjliga tillsatser. Jag blev alltmer förvånad över hur vi konsmenter ständigt blir lurade och tyckte att det var konstigt att ingen skrivit en bok om detta.

Moderator: Nu är det dags för sista frågan.

Tove: Är det inte mycket dyrare att äta "hel-fräscha" råvaror?

Mats-Eric: Ibland kan det vara dyrare att välja äkta vara. Men att köpa riktiga råvaror som är i säsong i stället för hårt processade produkter är oftast en god affär. En färdigrätt för en person kan kosta omkring 30 kr, det blir 120 kr för en familj på fyra. Knappast billigt!

Moderator: Tack Mats-Eric Nilsson som svarade på frågor och tack till aftonbladet.ses läsare som chattade!