Kan ha smugglat i flera år

Publicerad 2014-07-18

Elva personer ställs inför rätta efter att en smugglingshärva nystats upp.

Åtminstone 36 bussresor ska ha gjorts mellan Stockholm och Tyskland.

Men smugglingen av alkohol kan ha pågått i flera år och omsatt miljontals kronor.

Tullen i Helsingborg har haft koll på bussen under lång tid. Längs vägen upp mot Stockholm ska den ha stannat till för att möta upp köpare.

Smugglingen tros ha pågått i flera år och omsatt flera miljoner kronor, enligt en källa till Aftonbladet. Köparna lär vara fler än den enda åtalade – en 60-årig man från Gävle.

Men det åklagaren anser sig kunna bevisa bygger på anteckningar på kvitton i förhållande till vad som deklarerats i tullen.

Organiserade resor

En 46-årig man från Stockholm är huvudman i härvan och ska ha organiserat drygt 30 resor till Tyskland för att smuggla alkohol. Hans 44-åriga ex-fru ska ha hållit i några av dem. Båda åtalas för grov smuggling.

Inför resorna ska passagerarna ha getts instruktioner för hur de ska fylla i tullens deklarationsblankett. De ska ha tagit på sig att föra in alkohol i tillåtna mängder och påstått att det var för egen förbrukning.

Under de resor mellan januari och maj som åklagaren väckt åtal för ska en "okänd men sammanlagt betydande mängd" alkohol förts in i landet. När tullen slog till vid destinationen utanför Stockholm i maj kunde drygt 300 liter sprit, 346 liter vin och omkring 3 400 liter starköl beslagtas. I januari beslagtogs 378 liter sprit, 90 liter vin och 420 liter starköl som också ingår i åtalet.

Kurirer

Åklagaren har också stöd av vittnesmål från de kurirer som huvudmannen ska ha anlitat.

"Om tullen stoppar oss ska jag berätta att en viss mängd alkohol är min", säger en 60-årig kvinna som ska ha åkt med fem gånger och åtalas för grov smuggling.

"Jag har blivit utnyttjad och förstod inte vad det här skulle innebära", säger en 33-årig man, åtalad för smuggling, i förhör.

Kan ha sålts till restauranger

Huvudmannen i smuggelhärvan, som nekar till brott, tros själv vara en underleverantör i ett internationellt nätverk. Den smugglade alkoholen som inte har beslagtagits kan ha sålts till restauranger i Sverige.

Bussen tillhör ett transportföretag som åklagaren nu anser ska betala två miljoner kronor i företagsbot eftersom smugglingen tillåtits ske.

46-åringen uppges tidigare ha drivit transportföretaget där anhöriga till honom har tagit över. Åklagaren hävdar att 46-åringen har ett särskilt ansvar för tillsyn och kontroll i transportföretaget.

Rättegången inleds på fredag och håller på i fem dagar.