Forskare kan ha löst Stonehenge-gåta

Publicerad 2014-05-10

Stonehenge, 3 000   1 600 f Kr, Amesbury, Storbritannien. Står för fascination och uthållighet.

Allt vi visste om Stonehenge kan visa sig vara fel.

Nya utgrävningar visar att området var bebott redan 8820 år före Kristus.

– Historien måste skrivas om, säger forskaren David Jacques.

Historiker har tidigare påstått att Stonehenge byggdes på en öde plats av ett sydeuropeiskt nomadfolk för cirka 4 000 år sedan. Nu utmanas allt vi visste om de mytomspunna stenmonumenten.

”Förbluffande fynd”

Nya utgrävningar från University of Buckingham visar att området var bebott redan år 8820 före Kristus, av britter som levt i området i tusentals år. Det gör Stonehenge till Storbritanniens äldsta dokumenterade boplats någonsin.

Fynden är "förbluffande", menar universitetet.

"Historien måste skrivas om. Tidigare har man trott att europeiska invandrare står bakom monumentet men det här visar att det är brittiska bosättare som byggt det", skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Krossar tidigare myter

31 000 flintastenar hittades innanför ett område på 16 kvadratmeter, inom loppet av 40 dagar av utgrävningar - ett bevis för att området användes som ceremoni-plats för jakt- och samlarsamhällen, menar forskarna.

Det krossar tidigare myter om den neolitiska revolutionen, om att människorna i området övergick från jakt- och samlarekonomi till åkerbruk och boskapsskötsel först 5 000 år före Kristus.

– Detta bevisar att människor redan då bodde länge på samma ställe. De röjde mark, byggde och tillbad förmodligen monumenten. I åratal har folk undrar "Varför byggdes Stonehenge på det här stället?". Nu har vi svaret, säger forskaren David Jaques.

”Var en mötesplats”

Jacques liknar området vid en turistattraktion, dit människor reste för att festa och guidas av lokala guider.

– Området var helt klart en mötesplats som folk reste långväga till, säger han.