Johnson sitter upp – men kvar på intensiven

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Journalister väntar utanför St Thomas' Hospital i centrala London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Journalister väntar utanför St Thomas' Hospital i centrala London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är kvar i intensivvård men tillståndet är bättre.

– Han kan sitta upp, säger finansminister Rishi Sunak.

Efter att den 55-årige Johnson tillbringat sin andra natt på intensivvårdsavdelningen på St Thomas' Hospital i London beskrivs hans tillstånd som stabilt.

– Det senaste från sjukhuset är att premiärministern stannar kvar i intensivvård där hans tillstånd förbättras. Jag kan också berätta för er att han har suttit upp i sängen och engagerat sig positivt med vårdpersonalen, säger finansminister Rishi Sunak.

Det brittiska dödstalet steg på onsdagen till 7 097, en ökning med 938, enligt hälsodepartementet. Nära 61 000 har testat positivt för coronaviruset.

Andas själv

Den virussjuke Johnson får andningshjälp, fast han kan andas själv, enligt en talesperson. Premiärministern arbetar inte, men han kan kontakta de han behöver kontakta.

– Han är vid gott mod, säger talespersonen.

Utrikesminister Dominic Raab, som tillfälligt tagit över styret under Johnsons bortavaro, har uttryckt optimism. "Om det är något jag vet om den här premiärministern är det att han är en kämpe och att han kommer att komma tillbaka och leda oss genom denna kris inom kort", sade han i ett uttalande i tisdags.

Avvisar kritik

Johnson lades han in i söndags eftersom han fortfarande hade hosta och hög feber tio dagar efter att han först ha diagnosticerats med covid-19.

Flytten till intensivvårdsavdelningen skedde på måndagskvällen.

Regeringen har kritiserats för att ha hanterat coronavirusutbrottet dåligt. Johnsons talesperson säger att de anser sig ha vidtagit rätt åtgärder, att tidplanen i nuläget inte har förändrats och att det är viktigt att få fram budskapet till människor att de ska stanna hemma.

Publicerad:

LÄS VIDARE