Historiska beslutet: Sverige skickar vapen till pågående krig

Uppdaterad 2022-02-28 | Publicerad 2022-02-27

Sverige tar ett historiskt beslut och skickar vapen till pågående krig.

5 000 pansarskott, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 135 000 fältransoner mat levereras till Ukraina.

– Frågan är större än Ukraina. Ryssland hotar hela Europas säkerhetsordning, säger statsminister Magdalena Andersson.

Följ ämnen
Ukraina

Ukraina ska få miltärt stöd av Sverige.

5 000 pansarskott, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 135 000 fältransoner mat ska levereras till landet. Det är ett historiskt beslut av Sverige att skicka vapen till ett land som befinner sig i ett pågående krig. Senast det hände var 1939 när Sovjetunionen invaderade Finland.

Det meddelande statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en presskonferens på söndagskvällen.

– Ukraina har önskat pansarvärnsvapen, skyddsutrustning, ammunition, sjukvårdsmateriel, minröjningsutrustning med mera. Vi har samrått med andra länder för att hitta ett balanserat sätt för samlad kraft till Ukraina, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Peter Hultqvist.

Skickar pansarskott

Ukraina har efterfrågat det svenskt-brittisk vapnet Robot 57 (NLAW), men Sverige har beslutat att skicka pansarskott 86 i stället.

– Det här är en avvägning som vi gör utifrån de samlade resurser vi har i svensk försvarsmakt. De har efterfrågat vapensystem som kan slå just emot pansarvagnar och stridsfordon, det här är ett sådant system, säger Peter Hultqvist.

Försvarsministern betonade att panskarskott 86 är ett system som är enklare att hantera och att det kan hanteras av en enskild soldat och vapnet kräver ingen utbildning.

– Så det här är också ett bra system som vi skickar som kommer att ha effekt, säger han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har uppmanat medborgare i andra länder att resa till Ukraina för att strida på dess sida.

– Vi gör inte sådana uppmaningar, säger Peter Hultqvist

Magdalena Andersson.