Här är vapnet Sverige skickar till Ukraina: ”Kommer ge effekt”

Uppdaterad 2022-02-28 | Publicerad 2022-02-27

Sverige skickar direkt stöd till Ukraina.

Bland annat skickas 5 000 pansarskott, ett vapen som är konstruerat för att förstöra pansarfordon.

– Det kommer definitivt ge effekt, och det snabbt, säger brigadgeneral Johan Pekkari, ställföreträdande chef på ledningsstabens inriktningsavdelning.

Sverige skickar direkt stöd till Ukraina under den pågående ryska invasionen av landet. Det meddelade meddelade statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist på en presskonferens under söndagen.

Listan inkluderar 135 000 fältransoner mat, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd samt 5 000 pansarskott. Vad exakt är det för något?

”Inte enkelt att få tillgång till föda”

Brigadgeneral Johan Pekkari, ställföreträdande chef på ledningsstabens inriktningsavdelning har stor erfarenhet av svenskt krigsmateriel.

– Om vi börjar med fältransonerna: människor behöver naturligtvis äta och i en sådan här situation är det inte alltid helt enkelt att få tillgång till föda, säger Johan Pekkari.

Hjälm modell 90.

De 5 000 hjälmar som nu skickas till Ukraina är av samma modell som Försvarsmakten själva använder.

– De är av modell 90. Hjälmarna är till för att skydda mot allt från vapen till att man trillar och slår sig, säger Johan Pekkari.

Ska skydda från splitter från granater

Kroppsskydden har samma funktion som skottvästar, säger brigadgeneralen.

– Det är ett kroppsskydd av modell 12. De är till för att skydda mot olika former av splitter och vapen. Framför allt är de till för splitterverkan från granater, säger han.

Pansarskott modell 86 används mot bepansrade fordon.

Dessutom meddelade statsministern att Sverige skickar 5 000 pansarskott till Ukraina. Vapnet är konstruerat och tillverkat i Sverige av Saab Bofors Dynamics och har som främsta mål att förstöra pansarfordon.

– Pansarskott modell 86, heter det. På den internationella marknaden heter vapnet AT-4. Det är utvecklat för att bekämpa eller stoppa bepansrade fordon. Pansarskott får genomslag i pansarplåt och kan kan stoppa olika typer av fordon. Det är ett engångsvapen, så det är ”fire and forget” som gäller, säger Johan Pekkari.

”Kommer ge effekt, och det snabbt”

En av fördelarna med vapnet är att många människor kommer kunna använda det, menar Johan Pekkari.

– Det här är ett vapen som vi har haft i Försvarsmakten under en lång tid. Det är väldigt lättanvänt och människor kan snabbt utbildas i att använda det. Det kommer definitivt ge effekt, och det snabbt, säger han.

Kroppsskydd 12.