Moderns reaktion när Marija kritiserar kriget: ”Förrädare”

Uppdaterad 2022-03-13 | Publicerad 2022-03-12

Ryska Marija, 25, tycker riktigt illa om Putin. Det är hon ensam om i familjen.

När hon kritiserar kriget i Ukraina svarar hennes mamma:

– Är du en förrädare, eller vad är det frågan om?

Marija bor i en rysk storstad, hemma hos sin familj, som så många andra unga ryssar.

Efter Rysslands invasion av Ukraina var hennes första reaktion att hon ville fly till Georgien. Marija tänkte att Ryssland snart skulle bli ”ett svart hål”, att alla unga skulle lämna landet.

Två veckor senare pratar Aftonbladet med henne om framtiden, familjen och Rysslands president Vladimir Putin.

– Kanske är han paranoid, kanske är han galen. Jag har ingen aning varför Putin gått in i Ukraina. Jag liksom alla andra tror att Putin är rädd för att bli mördad. Tidigare var han rädd för coronaviruset. Men Putin har många fler fiender än viruset.

Du tyckte att Putin var bra i början. Varför?

– I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet ville få ryssar vara politiker. Putin ville det, trots att det var farligt att leva i Ryssland på den tiden. Tio år senare kändes det som att Ryssland nästan var ett liberalt land. Det fanns mycket frihet, alla västmärken fanns här, sociala medier, bra valutakurser, på det hela taget tyckte vi livet var bra. Bättre än på 90-talet, när det var laglöst och vi hade hög kriminalitet.

I dag är du mot Putin, medan din familj är för. Varför är de det?

– Vad ska jag börja med? För det första: ingen i min familj pratar engelska, utom jag och min kusin. De andra har absolut ingen information om situationen i världen. För det andra: min moster är affärskvinna. Hon är inte någon oligark själv, men hon känner oligarker och andra i affärsvärlden. I den sfären är folk mycket lojala med politikerna, för om de säger emot så hamnar de i fängelse. Och när det gäller min mamma så är hon mycket patriotisk och mycket religiös, hon stödjer också den politiska klassen.

”Det finns bara en metod för att Putin ska sluta vara president och det är att någon mördar honom. Eller att han dör. Ryska ledare avgår sällan självmant”, säger Marija, 25.

”Ja, låt oss gå in i Ukraina”, säger min familj

– Min familj stödjer inte Putin som person, men de stödjer det officiella Ryssland. Om politikerna säger ”vi går in i Ukraina”, då säger mina släktingar ”ja, låt oss gå in i Ukraina”. Hos dem finns en mycket sovjetisk idé om att ”den som kritiserar fosterlandet är en förrädare”. Min familj använder ofta frasen ”varför pratar du så illa om Ryssland, vill du förråda landet eller vad är det frågan om?”

Hur påverkar era olika tänkesätt vardagslivet i familjen?

– Inte så mycket. När kriget i Ukraina började grälade jag mycket på de andra i familjen och tyckte att vi måste lämna landet. Min familj svarade att jag var en förrädare, säger Marija och skrattar.

– Jag insåg att det inte var lönt att säga ”mamma, folk dör i Ukraina”. Jag har vänner i Ukraina, det har inte hon. Mamma tänker bara på Ryssland, hon är en stor patriot. Så i stället pratade jag om sanktionerna och alla problem vi kommer drabbas av i framtiden. Jag sade ”mamma, minns du hur dåligt det var på 90-talet, nu blir det också dåligt, varför ska vi stanna kvar här?”

”Vi pratar inte längre om politik”

– Men min strategi för att prata med familjen fungerade inte särskilt bra. Nu pratar vi inte längre om politik. De har förstått vad jag tycker, och jag vet vad de tycker.

Så din familj tycker inte att Putin är bra, men eftersom han är president så är han okej. Det känns obegripligt?

– Det handlar inte om den specifika politiken, utan om Ryssland som helhet. Så här: före Sovjetunionen älskade många människor i Ryssland tsaren. De tänkte inte på hans beslut eller vad som var bra eller dåligt. De tänkte att ”det finns en tsar, och det är hans jobb att sköta landets affärer”. Efter alla historier med repression och censur i dagens Ryssland finns det många människor som tänker att politik inte är deras sak, och min familj hör till den gruppen. För min moster är politik ett sätt att få fördelar, arbete, pengar.

”Min familj stödjer inte Putin som person, men de stödjer det officiella Ryssland. Om politikerna säger ’vi går in i Ukraina’, då säger mina släktingar ’ja, låt oss gå in i Ukraina’”, säger Marija.

I Sovjetunionen visste folk att tv och tidningar var fulla av propaganda, och de trodde inte på den. I dag är medierna också fulla av propaganda, förstår inte folk det?

– Alla tänkte inte så, gamla människor trodde på sovjetpropagandan. Jag hör ofta än i dag folk som säger att ”de sovjetiska tidningarna var de bästa”. Om en tidning på den tiden skrev att ”Ryssland är det starkaste landet på planeten” så trodde folk på det. Men om tidningen skrev att ”Stalin sover en timme om dygnet och arbetar 23”, då förstod folk att det var sovjetpropaganda. Så det var 50-50 tror jag, precis som i dag. Folk tror inte på allt, men när tidningarna skriver om Ukraina och USA, så stänger folk ögonen inför problemen. De vill inte känna att Ryssland är svagt.

Vad tycker din familj om USA och Västeuropa?

– Många människor ogillar USA, men är positiva till Tyskland och Frankrike. Under sovjettiden stod USA för kapitalism och köpgalenskap. Mormor tycker att USA är Rysslands fiende, men inte Västeuropa. När hon sätter på tv:n och ser Beyonce, Paris Hilton och rappare så tänker hon att ”USA är Satan”. På nyhetsprogrammen är USA lika med populärkultur, vapen, skolskjutningar och homosexuella, som mormor och många andra inte gillar. Därför tycker folk inte om USA.

Vad tänker du när du ser nyheter eller debattprogram på Rossija-1 och andra statliga kanaler?

– Det är rena hjärntvätten. Nyligen när jag var hemma hos min moster stod tv:n på. Det var helt annorlunda information än jag brukar lyssna på. Det var absurt och obehagligt. De pratade om att det finns amerikanska fabriker som tillverkar biologiska vapen i Ukraina. Att det skapas sjukdomar och virus i Ukraina för USA:s räkning. De sade att det är mycket farligt, och att den ryska armén måste rädda ukrainarna från detta.

”Det är så enkelt att göra fejknyheter i dag”

– Jag kan fortfarande läsa oberoende ryska media via VPN. Men om jag inte hade haft tillgång till internet och läst andra nyheter hade jag kanske också trott på det där. Det är så enkelt i dag att göra fejknyheter, videor som ser riktiga ut.

Tror folk verkligen att den ukrainska regeringen är nazister?

– Nej, jag är 100 procent säker på att de inte gör det. Utom en del gamla människor som tänker att de pratar sanning på tv. Pratet om nazister är den del av propagandan som fungerar dåligt. Folk förstår att landet har en vanlig regering.

Men ändå är de med på kriget i Ukraina? Det är svårt att förstå. Eller de tänker bara att ”Ryssland är en stormakt, ingen ska säga till oss vad vi gör eller inte”?

– Självklart. I början spreds en historia om att de hade biologiska vapen i Ukraina, då pratade folk om det. Sedan när sanktionerna började, sade folk att ”väst gör dåliga saker mot oss, varför gör de det, vi är inte Putin”. Efter det började folk säga att ”Ryssland är ett stort land, men vi har varit stängda tidigare också, på sovjettiden – nu stängs vi igen, men det är inget stort problem”. Men folk pratar inte om att den ukrainska regeringen är nazister, det har jag aldrig hört. Inte ens i nyheterna pratar de särskilt mycket om det.

En demonstrant grips av polis under protesterna mot kriget i Moskva.

Hur många människor tycker att kriget i Ukraina är bra? 80 procent av befolkningen?

– Självklart inte. I de stora städerna tror jag det är mindre än 50 procent. Men frågan är inte om folk stödjer kriget – frågan är om folk är beredda att demonstrera mot det eller inte. De kan vara emot, men de är rädda. Jag arbetar själv i ett företag där de flesta är unga. Där är nästan alla mot kriget, men de demonstrerar inte. För de behöver pengar, och vill behålla sitt arbete.

Har du själv funderat på att demonstrera mot kriget?

– Ja, självklart. Men vi såg att demonstrationerna utvecklade sig dåligt de första dagarna, att många greps. Därför fortsatte vi att sitta hemma, som vanligt.

”Folk är arga för att de inte kan använda filmer och spel”

Har du demonstrerat någon gång tidigare?

– Ja, för Aleksej Navalnyj. Då var det mindre poliser de första dagarna, och mer människor ute. Men på den tiden var allt friare än i dag.

Tror du att många kommer att lämna Ryssland på grund av kriget?

– Jag tror att it-branschen kommer att fortsätta som vanligt, för den branschen får mycket statligt stöd. Manliga it-anställda behöver till exempel inte göra militärtjänstgöring. Men alla andra branscher kommer att tappa mycket. För vanliga människor blir det kollaps.

När kriget precis hade börjat funderade du på att tillfälligt bosätta dig i Georgien. Varför blev det inte så?

– För det första har jag min familj och mina vänner här. Jag kan resa i väg, men jag skulle må dåligt känslomässigt av det. Och min familj säger inte ”det är klart att du ska åka”, i stället skulle de säga ”du är en förrädare”. Jag inser att de har fel, men känslomässigt skulle det kännas tungt. Det är ju min familj. Dessutom har jag ett arbete som jag trivs med och vänner som jag kan umgås med här.

Hur påverkar kriget alla ryssar som reste mycket tidigare och nu inte kan resa på grund av sanktionerna? Kommer de börja tycka att Putin är dålig?

– Formellt sett kan de fortfarande resa på solsemester till Turkiet, Egypten, Thailand, Hainan i Kina. Men jag vet inte om de har råd längre. Visst, en del kommer tycka att Putin är dålig och många tycker att krig är dåligt. Men många människor känner sig framför allt förolämpade av att utländska företag har lämnat den ryska marknaden. De är arga när de inte längre kan använda filmer och spel som de köpt.

”Många fattiga ryssar gillar västs sanktioner mot oss”

– Samtidigt finns det många som stödjer Västvärldens sanktioner. Framför allt fattiga ryssar, och de är många. De kunde aldrig använda varor från väst, som Apple, Gucci och Louis Vuitton, och de kunde inte flyga till väst eftersom det var för dyrt. Nu är de glada för att andra människor inte heller kan använda de produkterna.

Hur tänker du om din egen framtid?

– Jag vet inte. Ingen kan planera någonting för närvarande. Kanske får vi fler ryska produkter i Ryssland, vilket vore bra. Kanske får vi en total kollaps. Kanske blir det kärnvapenkrig.

Skulle kriget i Ukraina kunna sluta med att Putin tvingas avgå?

– Det låter inte realistiskt. Det finns bara en metod för att han ska sluta vara president och det är att någon mördar honom. Eller att han dör. Ryska ledare avgår sällan självmant. Det finns få exempel på det, historiskt sett.

När blir Ryssland en demokrati?

– Aldrig.

Fotnot: Marija är ett fingerat namn.