Aftonbladet dubbelt prisat i Årets bild – här är vinnarna

Uppdaterad 2022-03-18 | Publicerad 2022-03-17

Frilansfotograf Anna Tärnhuvud och Aftonbladets Magnus Wennman prisas i Årets bild.

Aftonbladets fotografer Magnus Wennman och frilansfotograf Anna Tärnhuvud prisas i Årets bild.

Tillsammans tog de hem kategorierna ”Porträttbild” och ”Nyhetsreportage utrikes”.

– Jag är väldigt tacksam att jag i mitt arbete får möjlighet att göra den här typen av jobb som känns väldigt viktiga, säger Magnus Wennman.

Aftonbladets fotograf Magnus Wennman – årets porträttbild. Prostitutionen ökar under pandemin – och var tionde svensk man har köpt sex. Merparten av kvinnorna i svenska sexhandeln kommer från andra länder. Shelley, 21, är svensk. Hon säljer sex.

Varje år delas Sveriges mest prestigefyllda pris till bildjournalister – Årets bild.

Aftonbladets fotograf Magnus Wennman tog i årets upplaga hem första plats i kategorin ”Årets porträttbild” för reportaget om svensk sexhandel och prostituerade Shelley.

– Det är alltid fint när reportage man brinner för uppmärksammas igen så att folk får upp ögongen för det igen. Det handlar mer om det man porträtterar, än om mig så att säga men självklart är jag glad för priset, säger han.

Magnus Wennman och reporter Pernilla Ericsson arbetade med reportaget under relativ lång tid och fick följa Shelley som arbetar som prostituerad i Sverige.

– Det är intressant att få vara med och dokumentera människor som lever i en separat fil i livet, som lever lite utanför den vanliga filen i samhället. Jag är väldigt tacksam att jag i mitt jobb får möjlighet att göra den här typen av jobb som känns väldigt viktiga, säger han.

”Vi slet där nere”

Kategorin ”Årets nyhetsreportage utrikes” vanns av frilansfotograf Anna Tärnhuvud för hennes arbete i Tyskland efter översvämningarna som bland annat drabbade Bad-Neuenahr-Ahrweiler. Anna Tärnhuvud arbetade där på uppdrag av Aftonbladet och tog bland annat bilden på volontärarbetaren Lena Rambow.

I flera dagar arbetar de boende och frivilliga volontärer med att röja undan och skyffla bort lera från hem och gator. För 29-åriga Lena Rambow kändes det självklart att ta sig till det drabbade området och hjälpa till.

– Det känns otroligt hedrande och roligt. Vi slet där nere, jag och reporter Adam Westin, och reste runt och träffade så många drabbade människor. Det har varit ett tufft år för mig och personligen betyder det här priset mycket, säger Anna Tärnhuvud och fortsätter:

– Jag är jätteglad att jag fick möjligheten att åka till översvämningen för Aftonbladet och att de satsar och skickar en frilansare på det, för det är inte helt självklart.

Titeln ”Årets bild” går till Dagens Nyheters fotograf Eva Tedesjö. ”Årets hederspris” går till Ragnhild Haarstad som år 1971 blev den
första kvinnan att koras till ”Årets fotograf”.

Årets bild 2021/2022 är den 79:e upplagan och belönar bilder och berättelser
tagna och filmade under 2021.

Eva Tedesjö – årets bild. På det belarusiska slättlandet i Baranavitjy är det avslutning för den gigantiska militärövningen Zapad-2021. Soldater, hundratals stridsvagnar, flygplan, helikoptrar och fartyg samsas med militärorkester och folkdans denna sista dag. Manövern är en är av Rysslands största krigsspel sedan kalla krigets slut och genomförs i samverkan med Belarus. Det officiella syftet är att pröva förmågan att utkämpa ett krig mot Nato.

Följ ämnen i artikeln