”Man har gått industrins vägar”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-17

Svenska freds kritiskt
till saudisk vapenaffär

Sveriges regler för vapenexport tillåter inte försäljning till länder som brister i mänskliga rättigheter.

Men reglerna har kringgåtts, menar ordföranden för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

– Jag tycker det är uppenbart att man gått industrins vägar och inte tar sitt ansvar, säger Anna Ek.

Reglerna som styr svensk vapenexport är omfattande och innefattar bland annat krigsmateriellagen, regeringens riktlinjer och EU:s gemensamma ståndpunkt om vapenexport.

Sverige exporterar därför aldrig vapen till länder i strid med beslut av FN:s säkerhetsråd, i strid med internationella avtal vi ingått eller till länder som de folkrättsliga reglerna förbjuder export till.

Etiska riktlinjer

Men i regelverket finns också riktinjer som innebär att vapenexport ska bedrivas med respekt för mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt.

Här menar Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen att en försäljning till Saudiarabien skulle innebära ett uppenbart brott mot riktlinjerna.

– Vi har politiska och etiska riktlinjer där det är centralt att de mänskliga rättigheterna ska tas i beaktande, säger ordföranden Anna Ek till Aftonbladet.

Hon misstänker att de som försvarar en försäljning kommer att hänvisa till ett militärt samarbetsavtal mellan Sverige och Saudiarabien från 2005.

Kräver ett svar

Svenska Freds misstänkte redan för fem år sedan att avtalet skulle öppna för vapenförsäljning till Saudiarabien och Anna Ek är kritisk till att en försäljning kan kuppas igenom på det sättet.

– Vi har ju aldrig sålt krigsmaterial för strid till Saudiarabien tidigare. Men nu står man plötsligt här inför fullbordat faktum.

Hon kräver nu ett tydligt svar av antingen handelsminister Eva Björling eller Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

– Ska man främja fred och utveckling kan man inte sälja vapen till världens diktaturer.