Nu tar ett nytt Europa form

Brexit kan stöpa om såväl EU som Storbritannien

London. Segern för brexit innebär att ett nytt Europa är på väg att ta form.

På kort sikt innebär det sannolikt rasande börser och allmänt kaos på de finansiella marknaderna.

På längre sikt är frågan om det bara blir britterna som lämnar eller om fler tegelstenar i EU-bygget är på väg att smulas sönder.

Europa vaknar denna morgon till en ny och mer osäker värld. Väldigt få kan säga vad en brexit verkligen kommer att innebära. Inget EU-land (bortsett från det särskilda fallet Grönland) har tidigare lämnat klubben.

Först väntade vi på resultatet av valet. Nu tvingas vi vänta på effekterna.

Det paradoxala är att månader av högljutt kampanjande kommer att följas av en period av stiltje där väldigt lite händer. Minimum två år kommer det att ta att förhandla fram villkoren för Storbritanniens utträde.

Vad får landet för nytt avtal med EU?

Blir det ett som liknar Norges?

Nej, troligen inte. Norge betalar en hög avgift till EU och måste följa reglerna om fri rörlighet. Precis de två saker som brexitanhängarna vill slippa.

Tror på bra deal

Boris Johnson och brexitanhängarna har hela tiden hävdat att Storbritannien kommer att få en bra deal eftersom man är en så mäktig och stor ekonomi som alla vill handla med. Risken är stor att han bitit sig i tummen.

Länder som Frankrike och Tyskland och säkert många fler har ett behov av att visa att det kostar att lämna unionen. Annars kommer snart fler länder att stå i kö för att säga adjö.

Vem vill inte ha alla fördelarna men slippa nackdelarna med ett EU-medlemskap?

Det är Storbritannien som begärt skilsmässa och i en sådan brukar den försmådda parten inte vara att leka med. Alla 27 andra EU-länder måste vara ense om villkoren. Varje land har veto.

Cameron kan tvingas gå

Det enda vi ganska säkert vet är att britterna kommer att få betala ett ekonomiskt pris. Så gott som alla ekonomiska experter från IMF till London School of economics har räknat ut att landets BNP kommer att sjunka med över en procent per år. Ännu mer om det blir ett worst case scenario.

I valrörelsen kallade brexitsidan detta för skräckpropaganda men sannolikt är det vad som kommer att hända. Även om man ska vara medveten om att det handlar om prognoser.

Valets segerherre är Boris Johnson. Tack vare segern kan han räkna med att inom kort få ta över som ledare för de konservativa. Det mesta talar för att David Cameron tvingas avgå.

Vill knäcka EU

Brexit riskerar att få fler efterföljare. En våg av nationalism drar över Europa som bidragit till att högerpopulistiska partier vuxit kraftigt. Partier som Nationella Fronten i Frankrike och Sverigedemokraterna vill också ha folkomröstningar om EU. Allt i hopp om att åstadkomma ett strömhopp och knäcka unionen för gott.

Sverige förlorar sin viktigaste allierade inom EU när Storbritannien lämnar. Risken är att sprickan ökar mellan de 18 länder som använder euron och övriga. Storbritannien var ett av de länder som i likhet med Sverige verkade för att ta makt från EU och ge tillbaka till de nationella regeringarna. Nu kaqn federalisterna få övertaget.

Det brittiska nejet till EU innebär också att organisationens roll som fredsprojekt fått sig en knäck. EU får inte en lika stark röst i utrikespolitiken som tidigare.

Skottarna vill stanna

Samtidigt ska man inte måla fan på väggen i onödan. Det är inte så att en mur nu sänker sig över de brittiska öarna. Storbritannien kommer fortfarande att spela en viktig roll i Europa även om man inte är med i EU. Det kan mycket väl bli så att efter några veckor av turbulens så återgår det mesta till det normala.

När alla inser att det kommer att ta minst två år att förhandla fram villkoren för ett utträde så kommer det flesta att avvakta.

Men britternas nej hotar definitivt den egna nationens sammanhållning.

Skottarna röstade överväldigande för att vara kvar inom EU. Nu tvingas de lämna mot sin vilja. Ledaren för SNP, Skottlands självständighetsparti, har sagt att man kommer att begära en ny folkomröstning ifall det blir en brexit.

Nordirland blir åter ett orosmoment när det blir en gräns på ön mellan republiken Irland som är kvar i EU och Nordirland som lämnar. Det kan hota den politiska stabiliteten och blåsa nytt liv i den gamla konflikten mellan protestanter och katoliker.

Present till Putin

I vissa huvudstäder kommer man att gnugga händerna åt brexit. För Rysslands president Vladimir Putin är det en välkommen present. Britterna var de inom EU som tryckte på hårdast för sanktioner mot Ryssland som straff för annekteringen av Krim och kriget i östra Ukraina. Nu blir det lättare att övertyga EU om att ta bort sanktionerna. Överhuvudtaget ligger ett splittra Europa i Putins intresse. Det gör det lättare för honom att återupprätta Rysslands stormaktambitioner.

Vad facit blir är svårt att veta i dag.

I efterhand kan brexit visa sig ha passerat utan stora omvälvningar men utträdet kan också ha ritat om Europas politiska karta. Det tar lång tid innan vi vet hur det blir.