Sifo: Minskat stöd för statsministern

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-02

Statsministern visade handlingskraft och talade ut i tv om sveket.

Men han lyckades inte vinna tillbaka väljarnas förtroende.

29 procent ger tummen ner.

Två dagar i rad har Aftonbladet låtit Sifo fråga väljarna hur deras förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt har påverkats av Schenström-affären.

Och resultatet är tydligt: förtroendet är kraftigt naggat i kanten. I går svarade 29 procent att de har minskat förtroende jämfört med 26 procent dagen innan. Samtidigt uppgav tre procent att de har ökat förtroende i går, mot en procent i förrgår.

”Tydlig minskning”

–?Det är en tydlig minskning de här dagarna, men det har nått sin kulmen. Reinfeldt har agerat kraftfullt och det har lugnat motståndet, säger Ingemar Boklund, undersökningsledare på Sifo.

”Mycket illa skött”

Trots att statsministern tagit avstånd från Schenströms agerande och trots att han uttryckt ånger lyckas han inte återhämta förtroenderaset.

–?Det är uppenbart att det här är mycket illa skött. Det är en allvarlig situation, säger Olof Ruin, professor i statsvetenskap.

Han ser två förklaringar till att Reinfeldt inte tappar ytterligare väljarstöd.

–?Han gjorde rätt till slut, men han skulle ha gjort det tidigare. Det är också möjligt att han väcker sympatier när det blir så mycket negativ publicitet, säger Olof Ruin.

Sifo ringde i går kväll upp ett riksrepresentativt urval av svenskar från 18 år. 1?000 personer svarade på frågan om deras förtroende för statsministern.