Plusgraderna är på blixtvisit: ”Den riktiga vinterkylan återvänder”

Publicerad 2024-01-09

Den svenska vintern är upp och ner.

Norrbottens 40 minus har plötsligt blivit 8 plus och värmen sveper söderut.

– Men den riktiga vinterkylan återvänder. Man får hänga med i svängarna, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Vindar från norr och nordöst gjorde att extremkylan parkerade över Sverige och särskilt norra Norrland förra veckan.

Under flera dagar var det drygt 40 minusgrader i många av kommunerna. Det är i princip dubbelt så kallt som normalt. Enligt SMHI:s mätstationer var det kallast i Naimakka med 43,8 minusgrader.

Kylan höll i sig nästan en vecka och levererade mycket låga temperaturer dygn efter dygn. I fredags slogs ett över hundra år gammalt rekord. Då var det som ”varmast” 42,5 minusgrader och 43,6 minusgrader som kallast. Det är den lägsta maxtemperaturen sedan 1917 och den fjärde lägsta någonsin.

– Temperaturerna beror på varifrån vinden kommer ifrån. Vi har den senaste tiden haft extremt kall luft som kommit från nordliga och nordostliga vindar, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

50 grader varmare på en vecka

Men nu har temperaturen tokvänt.

Vintervädret har legat som ett täcke över större delen av Sverige den senaste tiden.

Enligt SMHI:s statistik var det varmast i Nikkaluokta i natt med 8,3 plusgrader. Kallast var det i värmländska Höljes med 23 minusgrader.

– Det är för att betydligt mildare luft har tagit sig in från norska havet med nordvästliga vindar och det har nu börjat slå om i norra Sverige, säger han.

Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Kvikkjokk som hade drygt 7 plusgrader i natt hade 43 minusgrader för en vecka sedan, en ökning med 50 grader.

Är det vanligt att temperaturen kan skifta så snabbt?

– Det kan skifta snabbt när vi har en så här extrem luft. Natten till i förrgår steg temperaturen 17 grader på bara en timme i Nikkaluokta. Och i februari 2022 hände samma sak i Naimakka, säger han.

Krocken mellan de västliga och nordliga vindarna gör att det blir stormigt i Lapplandsfjällen. SMHI har utfärdat en orange varning för snö och vind.

– Det blir väldigt blåsigt när luften byts ut och det finns också en betydande lavinfara kopplat till detta, säger han.

Då blir det kallt igen

Under tisdagen och de kommande dagarna kommer plusgraderna att smyga sig nedåt i landets södra delar.

– Det har varit en lite rolig prognos under morgonen. Men luften ser ut att nu trycka sig nedåt och ge plusgrader även i Svealand, med undantag för de västra delarna. Även ostkusten och västkusten ser ut att få plusgrader, säger Lasse Rydqvist.

Men för den som ogillar kyla blir respiten kortvarig. De tvåsiffriga minusgraderna är snart tillbaka.

– Vi kan se i prognosen att vi kommer få nordlig och nordostlig vind igen. Och då inser man att, okej, den här kalla luften kan sprida sig långt ner i landet, säger han.

Kylan väntas breda ut sig igen mellan söndag och måndag.

– Den riktiga vinterkylan återvänder. Man får hänga med i svängarna. Det kan bli 25–30 minusgrader i norr och tvåsiffrigt ner till Svealand och Götaland, säger han.

Följ ämnen i artikeln