Spelet bakom Tidöavtalet: Nattmanglingar och slottsmiddagar

Publicerad 2022-10-14

I måndags kväll tog partiledarna i hand – de hade en deal.

Det skedde bland 1600-talsvalven på Tidö slott där partiledarna till slut kom överens efter sena middagar och svåra diskussioner.

– Det har varit nattmanglingar till 2-3 på nätterna ibland, säger en av chefsförhandlarna. 

Regeringsförhandlingarna har skett i det tysta – och mycket lite har läckt ut till allmänheten om detaljerna kring hur landet ska styras.

I bakgrunden har dock ett febrilt arbete pågått för att jämka ihop de fyra partierna som i flera frågor har helt olika ingångar.

Flera centralt placerade källor i förhandlingsdelegationen uppger att förhandlingarna på Tidö slott var helt avgörande för att lösa upp de sista knutarna. 

– Det var där under de dygnen som vi landade in i en lösning. Det var då vi hade en deal, säger en M-källa.

– Det var där vi kom överens om de viktigaste delarna i den här långa texten, säger en annan M-källa.

Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) efter fredagens pressträff.

 

Lena Mellin: Låt er inte luras - Åkesson bestämmer

 

”Blev en deal”

En SD-källa beskriver det så här:

– Det blev en deal där på principiell nivå.

En KD-källa säger:

– Det var en förlösande helg med otroligt konstruktiva diskussioner.

Källorna som deltog i arbetet beskriver middagar i slottsvalven med vin till maten där förhandlingarna fortsatte efteråt framåt kvällen.

– Det har handlat mycket om att lära känna varandra, säger en av källorna.

Valet av Tidö slott som plats för de avslutande förhandlingarna ska ha varit helt slumpmässigt och sköttes praktiskt av Moderaterna som så mycket annat under förhandlingarna.

– Vi började scouta marknaden för den här typen av lokal och insåg att vi var sent ute men då tipsade någon om den här platsen och de hade ledigt, säger en M-källa.

Tidö slott utanför Västerås.

”Behövde låsa in oss”

Bokningen skedde för bara två veckor sedan när förhandlingarna till viss del ska ha trampat vatten.

– Vi behövde låsa in oss och tröska igenom det här i lugn och ro, säger en av källorna.

Förhandlingarna på Tidö slott var upplagda som så att tjänstemän anlände för förberedande förhandlingar varpå partiledarna anslöt något senare. Sent i måndags eftermiddag hade man till slut en deal – och partiledarna skakade hand med varandra. 

– Ingen visste att det skulle lösa sig när vi åkte dit men i måndags innan alla åkte hem skedde handskakningen. Det blev en deal, säger en av källorna.

”Svåra knutar”

Frågan om vilka politikområden som var svårast är komma överens om är känslig men enligt de källor som Aftonbladet pratat med fanns flera svåra knutar att lösa ut:

Sverigedemokraterna ville inledningsvis inte acceptera att L fick ministerposter om inte de själv också fick det, samtidigt som L inte accepterade att SD fick ministerposter.

Migrationspolitiken, där partierna ska ha suttit och jobbat fram skrivningar ännu sent under innevarande vecka. Slutresultatet blev att Sverigedemokraterna fick igenom i princip hela sin migrationspolitik.

Den tillfälligt höjda A-kassan som Moderaterna ville sänka men där SD fick igenom sitt krav att den skulle lämnas orörd på den förhöjda nivån. 

Biståndet som KD ville behålla på 1 procent men som nu enligt källor kommer att landa på 0,85 till 0,9 procent av BNP.

Källorna som deltagit i förhandlingarna beskriver ett komplicerat arbete på flera olika plan som i första hand ägt rum på Moderaternas kansli. Tjänstemännen har levt tätt inpå varandra och i många fall ätit nästan samtliga mål tillsammans.

– Det har varit arbetsdagar då man gått hem vid midnatt och sedan tillbaka klockan sex på morgonen dagen därpå, säger en av källorna.

 

Åkesson: ”Det här är ett paradigmskifte”

 

Sena sittningar

Ibland har det varit sittningar som pågått till långt in på natten.

– Det har varit nattmanglingar till 2-3 på nätterna ibland, säger en annan källa.

Att avtalet kom att döpas till Tidöavtalet kom partierna överens om tillsammans, enligt en av källorna. Nu står namnet där jämte andra överenskommelser om regeringssamverkan som Januariavtalet, Decemberöverenskommelsen och Bankerydsöverenskommelsen som lade grunden för Alliansen.

– Det var som ofta i grupparbeten. Någon kommer med ett förslag och då sitter det plötsligt perfekt. I det här fallet var det ett förslag från Liberalerna som även SD hade varit inne på, säger en partikälla som beskriver Tidöavtalets uppkomst.