Här är Sveriges farligaste yrken

Uppdaterad 2014-09-25 | Publicerad 2014-09-24

Elmontörer och slaktare är två av Sveriges farligaste jobb.

Det visar Statistiska centralbyråns nya rapport, vars syfte är att utreda hur dödlighet varierar mellan olika yrken.

– Yrken som har låg dödlighet har i genomsnitt bättre arbetsmiljö, högre lön och hälsosammare beteenden, säger Örjan Hemström, demograf vid SCB.

Vill du leva länge?

Då ska du undvika att bli slaktare om du är man och elmontör om du är kvinna.

I en ny rapport beskriver Statistiska centralbyrån, SCB, hur dödlighet varierar mellan olika yrken, skriver Metro.

I undersökningen har SCB kommit fram till inte bara vilka yrken som är farligare än andra, utan även hur dödligheten skiljer sig mellan könen.

Utbildning har betydelse

Dödligheten har i undersökningen jämförts med genomsnittet för de som är yrkesverksamma.

– I stora drag finns en tydlig skillnad mellan de kvalifikationskrav som yrkena har. Yrken som kräver eftergymnasial utbildning, till exempel chefer och jobb med höga kvalifikationskrav, har lägre dödlighet än genomsnittet. Yrken där det krävs gymnasial utbildning eller inga särskilda krav har högre dödlighet, säger Örjan Hemström, demograf vid SCB, till Aftonbladet.

Akademikerjobb är minst farliga

Att jobb med låga kvalifikationskrav, till exempel jobb inom bilservice, och biltvätt, har hög dödlighet – både bland män och kvinnor – kan bero på bland annat vilken arbetsmiljö man har, förklarar Örjan Hemström.

Akademikerjobb, där läkare, sjukgymnaster, dataspecialister och lärare ingår, är minst farliga, visar rapporten. Där är dödligheten låg för både män och kvinnor.

– Yrken som har låg dödlighet har i genomsnitt bättre arbetsmiljö, högre lön och hälsosammare beteenden. Vilken andel av faktorerna som förklarar skillnaderna går inte att säga. Vi tror att alla bidrar, säger Örjan Hemström.

"Problem med könsuppdelad arbetsmarknad"

Att det finns en skillnad i dödlighet mellan män och kvinnor beror enligt Örjan Hemström på att könsfördelningen är skev inom många yrkesgrupper. Att vara man och slaktare beräknas exempelvis vara farligare än att vara kvinna och ha samma yrke.

– I gruppen slaktare finns det få kvinnor. Det måste finnas en stor avvikelse i dödlighet bland dem för att det ska komma med statistiskt.

Det som Örjan Hemström tycker är mest överraskande med undersökningens resultat är att en del yrken med låga utbildningskrav ändå har en låg dödlighet.

– Bland män är det till exempel elmontörer och bland kvinnor är det exempelvis barnskötare.